Ko zida na Avali?

Emisije 13. Jan. 202120:00
Share:
Foto:Facebook/Marinika Tepić

Od uvođenja višepartijskog sistema, nelegalna gradnja je tema koja nije mimoišla nijednu vlast, pa ni sadašnju. Zemljište blizu Avalskog tornja, planinarskog doma i izletišta Čarapićev brest ograđeno je zidovima, a na njemu niču zgrade, iako se deo parcela nalazi u zoni pod zaštitom države. Nadležni ćute, a kako danas stvari stoje, jedini razlog za pauzu u gradnji je sneg koji je prekrio Avalu.

Reporter: Đuro Svilar

Košutnjak, Zvezdarska šuma, Savski nasip, Veliko ratno ostrvo, Avala. Sve su to lepa mesta za život i za gradnju. Međutim, postoji jedan mali problem. Tu se ne bi smelo graditi, jer je većina ovih delova Beograda proglašena zaštićenim dobrom. Ali na terenu je drugačije.  Evo šta kažu građani:

“Dosta gradnje, dosta nasipanja, dosta zagađenja prirode, svega dosta”.

“Šta da vam kažem, država kakva je tako je i sve ostalo”.

“Mi kako smo došli mi smo izgradili Beli potok, bio je stvarno nikakav. Sad Vučić kako mi je došao, voleo ko ga voleo ja ga najviše na svijetu volim”.

“Šta sa ovom nelegalnom gradnjom na obodu? To ne znam!”.

“Nisam u toku… ali u svakom slučaju nije u redu”.

“Pa šta znam nije fer, ipak bi za sve trebalo da se ima dozvole za gradnju”.

“Samo prođeš i vidiš izniklo, ko da je neko postavio, ko šahovska figura i šta o tome pričati”.

“Ali sigurno to niko nije uradio bez nekih signala i neke zaleđine”.

Prema tvrdnjama Marinike Tepić, vlasnik zemljišta i investitor nelegalne gradnje je Branislav Mirković, koji je kako kaže, osoba bliska vlasti, ali i poznata organima gonjenja.

„Za kojim je crnogorska policija 2011. godine raspisala poternicu zbog pokušaja ubistva, to je osoba koja je ušetala 5. januara u Stranku slobode i pravde, tražila da razgovara sa nama u pokušaju da nas ubedi da se više ne bavimo ovom temom, ovo lice se pozivalo na više fudbalera koji sa njim grade ove objekte, pominjao je i Gorana Vesića, tako da nema nikakve dileme da se o ovome sve zna, tamo gde se odluke donose, ali niko nište ne preduzima”, rekla je Tepić.

“Na mene ti likovi uopšte ne interesuju, mene interesuje pojava, da uopšte u ovoj zemlji postoji pojam divlje gradnje. To ne postoji nigde, u svetu ne postoji, ne možete da prevedete na engleski jezik, ni na jedan drugi jezik. Istanbul koji ima 15 miliona ljudi ima jednu jedinu divlju gradnju, kuću i vlasi im nisu dozvolile da imaju adresu u Istanbulu” kaže Dragoljub Bakić, arhitekta.

Iz Gradske građevinske inspekcije tvrde da su na adresu podno Avalskog tornja izašli u septembru. Iako se objekti grade na više katastarskih parcela, iz inspekcije su se oglasili samo povodom jedne.

“Građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove je izlaskom na teren utvrdila da se građevinski objekat gradi na katastarskoj parceli 2265/2 KO Beli potok, u području Avale, bez dozvole nadležnog organa. Uvidom u Službeni list grada Beograda od 24. decembra 2007. u delu Rešenje o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra Avala, nije obuhvaćena parcela na kojoj se izvode radovi. Postupak pred ovim organom je u toku”.

Arhitekta Bakić je zajedno sa suprugom projektovao naselje Višnjička banja, ali kaže da nije uspeo da odbrani svoje autorsko delo pred najezdom divlje gradnje, jer je divlja gradnja velika pošast Beograda i Srbije. Za Bakića, to je najbolji dokaz o sprezi kriminala i vlasti i to na očigled svih.

Komentari

Your comment