„Ko je video snimke iz Linglonga ne može da tvrdi da su to uslovi za život“

Emisije 19. nov. 202123:17
Podeli:
Jelena Radivojević, solidarna kuhinja, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Jelena Radivojević Foto: Newsmax Adria

Vijetnamskim radnicima koji rade za kompaniju Linglong u Zrenjaninu vraćeni su pasoši, deo njih je sinoć premešten u Ečku, deo je ostao u barakama u Zrenjaninu. Pre nekoliko dana aktivisti iz Solidarne kuhinje uspeli su da izdejstvuju da se uzbunjivaču, vijetnamskom radniku, prvom vrati pasoš i da se on prebaci na bezbedno mesto. o radu Solidarne kuhinje u emisiji "Pregled dana" govorila je novinarka KRIK-a i aktivistkinja te organizacije Jelena Radivojević.

Od vlasti čujemo da je cela priča o katastrofalnim uslovima u kojima rade vijetnamski radnici ispolitizovana. Upitana da li je to tačno ili je reč o čistom primeru nehumanog tretmana nekih ljudi, Radivojević je rekla da joj je veoma žao što se ovo sada pretvara u priču protiv kineskih investitora ili bilo kojih drugih.

Prema njenim rečima, Solidarna kuhinja već godinu i po dana govori da su uslovi u kojima radnici rade i žive je ono zbog čega je neophodno da postoji takva organizacija.

„Strašno je da se sada jedna takva situacija, u koju su stavljeni neki ljudi koji su toliko daleko od svoje kuće i nekoga ko može da ih zaštiti, da se sada politizuje i da se aktivistima koji su tu došli samoinicijativno i samoorganizovano pripisuje da je to deo političke igre, da im se lepe neke etikete. Mislim da svako ko je pogledao slike i snimke ne može da tvrdi da su to uslovi za život i rad ljudskog bića“, naglasila je Radivojević.

Celokupno gostovanje Jelene Radivojević u „Pregledu dana“ pogledajte ovde:

Komentari

Vaš komentar