Foto: Nova S

Gde je američki predsednik Džo Bajden, zbog čega potpredsednica SAD vodi razgovore sa svetskim državnicima, da li je moguće da Vašington ispuni obećanje da više neće rušiti režime u inostranstvu i šta se to dešava da DFC kancelarijom u Srbiji u emisiji "Među nama" govore šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić i bivši glavni i odgovorni urednik lista "Politike" i dugogodišnji dopisnik iz Vašingtona Milan Mišić.

Upitan da prokomentariše odsustvo reakcije na informaciju da Džon Jovanović više nije šef kancelarije Američke razvojne agencije (KFC) u Beogradu, Kesić je rekao da je normalno da se posle političke promene u SAD menja cela ekipa, posebno ona koja je postavljena zbog političkih odluka.

„Poznato je da je Jovanović bio jako blizak sa Džaredom Kušnerom i da ga je to povezalo sa Belom kućom i  Donaldom Trampom. Za mene je bilo očekivano da će doći do ove smene. I sama organizacija DFC hoće da zatvori tu kancelariju, jer ne vide opravdanje za nju u regionu gde nema previše američkih ulagača i interesa. Sa druge strane, Stejt department se bori da kancelarija ostane u Beogradu i to je sada birokratska borba“, rekao je Kesić.

Prema mišljenju Milana Mišića, važnija stvar je šta će biti sa Vašingtonskim sporazumom.

„Videlo se u Beloj kući da to nije bio nikakav sporazum, da su to bile dve pojedinačne izjave predsednika Vučića i Hotija u kojima su ubačene dve tačke koje su intersantne SAD. Tramp je izgubio izbore, a ono što je sada ključno je da Bajden i njegov spoljno-politički tim želi da na Balkanu nastupa više uskađen sa Evropom, da podele odgovornost i zasluge ako ih bude bilo“, napomenuo je Mišić.

Upitan gde je predsednik Džo Bajden i kako se tumači to što potpredsednica SAD Kamala Haris obavlja razgovore sa svetskim zvaničnicima, Kesić kaže da u ovom kontekstu to jeste neobično.

„Kada je bio potpredsendik Bajden je imao reputaciju da je stručnjak za politiku, sada je ovo jedno od najvećih pitanja da li se njegovo mentalno stanje, na neki način, pogoršalo od kada je postao predsednik SAD“, istakao je Kesić.

O čemu su još govorili Obrad Kesić i Milan Mišić pogledajte u video prilogu:

Komentari

Svi komentari (0)