Foto: Printscreen NewsmaxAdria

Gost večerašnje specijalne novogodišnje emisije "Pregled dana" NewsmaxAdria je Aleksandar Kavčić, profesor iz SAD.

Teme zdravstva i obrazovanja za vreme pandemije koronavirusa, našle su se u centru interesovanja. Jer, kada to ne radi, onda je budućnost jednog društva ugrožena. Kao i sve drugo, škole su nam stale u proleće, pregurali smo malo tu školsku godinu, i izgurali smo nekako prvo polugodište.

Usled krize pojavila se neverovatna vest. Naučnik srpskog porekla odlučio je uloži ogroman novac, i deci u Srbiji da besplatne udžbenike, kada već to država ne čini. Ime Aleksandra Kavčića, profesora na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu, često je pominjano u 2020. godini. Više zbog novca koji je njegov Univerzitet dobio kao odštetu od kompanije koja je nelegalno koristila njegov patent, nego zbog namere da se reformiše sistem osnovnog obrazovanja u Srbiji.

Profesor Kavačić je za NewsmaxAdria rekao da je Srbija prošla ratove, sankcije, prelazak u kapitalizam, neoliberalizam, kao i da nas je sve to dosta pogodilo i da ne znamo da li ćemo isplivati i kako, te dodao da je sigurno da, čak iako ova generacija ne uspe Srbiju da digne i da je postavi onako kakva treba da bude, to će morati da urade naredne generacije.

„Jedini način da im to dozvolimo, to jest, da budu u stanju da to rade, jeste da obrazovni sistem radi svoj posao i da imamo obrazovanu naciju koja će, bez obzira šta mi uradili danas, za trideset godina dizati Srbiju i držati je konkurentnom“, rekao je Kavači i dodao:

„Obrazovanje kao strateški cilj je nešto primarno u svakoj zemlji. I u tom smislu, pitamo se zašto nam je obrazovni sistem skliznuo. Moja teza je da je to, zato što je prosvetni radnik izgubio ugled i dostojanstvo u društvu. Ako ćemo vraćati obrazovni sistem na onaj kakav je bio pre 30 godina, potrebno je vratiti učitelja kao instituciju na pijadestal u društvu“, rekao je između ostalog Kavačić.

O čemu je još govorio Aleksandar Kavčić pogledajte u video prilogu:

Komentari

Svi komentari (3)