Kavčić: Fondacija želi da pomogne malim srpskim firmama

Emisije 11. jun. 202100:22
Podeli:
Pregled dana
Aleksandar Kavčić Foto:Newsmax Adria

Fondacija Alek Kavčić ne želi da uništi tržište, već da pomogne malim srpskim firmama, rekao je profesor Aleksandar Kavčić u emisiji NewsMax Adria "Pregled dana".

Profesor Aleksandar Kavčić svojim delovanjem obeležio je ovu godinu. Ipak, našao se u problemu jer je njegova inicijativa za besplatne udžbenike naišla na osudu izdavačke kuće, ali i vlasti.

„Fenomenalno ide. Pre šest meseci nije bilo ni jednog udžbenika sa sajtu, sve je to sada urađeno. Pedeset naslova je na internetu, udžbenici su u rukama đaka“, kaže Kavčić.

Od tih 50 naslova, šest je napravila Fondacija Alek Kavčić. Kada je reč o kritikama da su preuzete knjige Zavoda za udžbenike, koji tvrdi da nije bio obavešten, Kavčić ističe da je njegova Fondacija nekoliko puta dobila potvrdu da ugovor sa Zavodom nije prekršen.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Zavod za udžbenike se već nekoliko puta izjasnio da nema prekršaja ugovora. Ipak, mi maltene svake nedelje dobijemo neku tužbu, to nam govori da one nisu ozbiljne“.

Kavčić kaže da se za sada ne pojavljuje na suđenjima, jer je to posao advokata, a on će biti prisutan samo ako bude pozvan kao svedok. Predmet tužbi, kako kaže, su navodno obmanjujuće oglašavanje i nelojalna konkurencija.

Profesor Kavčić ističe da nije sam u ovom borbi, te da ima najvrednije saveznike.

„Naši najveći saveznici su roditelji. Mi nećemo da uništimo industriju, već da je razvijemo po tržišnim principima. Udžbenici u ovoj zemlji su jako skupi, a izdavači se bore za monopol. Svaka škola  je njima monopol. Onog trenutka kada u nju uđu – oni su zavladali“.

Poslednjih godinu ipo dana škola se odvija onlajn zbog pandemije koronavirusa, što je doprinelo tome da deca i roditelji vide koliko su nepotrebni pisani udžbenici.

„Dosta toga mogu da urade sa ekrana i to baš u PDF formatu, koji je dostupan“, podseća Kavčić.

Njegov odgovor kritičarima je da njegova Fondacija želi da pospeši industriju i pomogne malim srpskim firmama, umesto nemačkih konglomerata.

Kavčić ističe da nema komunikacuju sa Vladom Republike Srbije, koja po njegovom mišljenju ima neutralan stav.

„Roditelj ima pravo da bira šta će da kupi, i tu se ne pitaju direktor i nastavnik. Ukoliko roditelji ne žele da kupe neki udžbenik, to je njihovo apsolutno pravo“, zaključio je profesor Aleksandar Kavčić.

Pogledajte gostovanje Aleksandra Kavčića u emisiji NewsMax Adria „Pregled dana“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar