Kandilom na duhove iz prošlosti

Emisije 11. okt. 202122:33 > 22:37
Podeli:
PKG OSVEŠTANJE (MARKO) - Kandilom na duhove iz prošlosti.mp4

Često kada govorimo o stvarima iz prošlosti koje nam ne daju da krenemo dalje, kažemo da su to "duhovi prošlosti". E pa, izgleda da je čelne ljude jednog državnog preduzeća mučilo upravo to, ali u najbukvalnijem smislu. Zato su, valjda, odlučili da ih se reše tako što su osveštali zgradu u kojoj rade.

Autor: Marko Novičić

Ovako se kadilo u zgradi Direkcije za vodne puteve. Razlog, kažu: kontroverze i duhovne turbulencije! Izgleda posebno zbog jednog duha, budući da je reč o zgradi u kojoj su se nakon Drugog svetskog rata na tapetu našli neprijatelji režima, pa tako i Dragoslav Draža Mihailović.

„Živo me zanima da to malo pojasni, jesu li levitirale stvari, da li su videli natpise po zidovima, da li je duh draže jurio Krcuna i Kalabića po hodnicima, i sad pošto je on kaže hteo da pomiri duhove, to možda i nije tolko u neskladu sa njegovim članstvom u SPS-u, jer on zapravo možda samo poštuje koalici0oni sporazum, gde se radi na pomirenju. naslednici partizana SPS i naslednici četnika SNS“ kaže Marko Somborac, strip crtač i karikaturista.

O tome je li Dražin duh pohodio zgradu Direkcije, pokušao je da utvrdi tim eksperata na televiziji Pink.

„Kod nas i dan danas je popularno ismevati Srbiju, srpstvo i crkvu. Osvećenje … Čitava Srbija mora da bude osvećena. Tačno, treba da bude osvećena. Jovana Jeremić: I osvešćena! … Bokan: … a to je da ne bi pali u onu ideologiju u se, na se i poda se, jer to je ideologija krmka i svinje, a ne ljudskog bića. 06

Inače, direktor Direkcije za vodne puteve Ivan Đoković član je SPS-a i protivi se rehabilitaciji Draže Mihailovića

„Samo da kažem da mi je upravo on prokomentarisao i u šali rekao da će da povede ove sveštenike da okade i SPS ukoliko su i oni malo zastranili, tako da on će i svoje da kadi. Kao što i ja radim ovde“ rekla je Jovana Jeremić na TV Pink.

Direkciju smo kontaktirali, u pokušaju da od direktora Đokovića iz prve ruke čujemo više, ali smo ostali bez odgovora. Evo šta je on ranije rekao za Kurir:

„Mi nismo isterivali Dražin duh, već smo hteli da pomirimo duhove prošlosti. Ova zgrada nikada nije osveštana, a u njoj se svašta dešavalo. Narodni običaj je da, kada čovek renovira stan ili se useli u novi, pozove sveštenika, pa sam se nosio mišlju da i mi to isto uradimo. Sve je bilo jako lepo, svečano i dostojanstveno“.

Doduše, ovo nije prvo bizarno osvećenje u novijoj srpskoj istoriji. Bilo je tu osveštavanja cisterni i noćnih kubova, a lično je pokojni patrijarh Irinej osveštao jedan šoping centar u Nišu. Sa istim ciljem, staklenici Predraga Koluvije u Jovanjici posetili su monasi iz Hilandara.

„E sad kod Jovanjice je meni zanimljivo nešto drugo, ne osveštavanje od strane monaha, nego mi smo imali još jedno osveštavanje a gto je od našeg vrhovnog poglavara, u smislu da odu te sile protiv legalizacije i sile koje kažu da se tu desilo nešto strašno…“ kaže Marko Somborac, strip crtač i karikaturista.

Posle ovakve priče ostaje samo pitanje – je li nam potrebno osvećenje ili osvešćenje?

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

BONUS VIDEO: NewsMaxAdria – Pregled dana – 11.10.2021.

Komentari

Vaš komentar