Kamberi, Dimitrijević i Rašić o lokalnim izborima u nedelju

Emisije 24. mar. 202120:41
Podeli:
Šaip Kamberi, Pavle Dimitrijević i Dragana Rašić Foto:Nova S

U Zaječaru i Kosjeriću ovog vikenda održavaju se redovni lokalni izbori, dok u Preševu biraju odbornike pošto je uveden privremeni organ uprave. O izbornim uslovima, ali i o tome da li su lokalni izbori ogledalo cele Srbije u emisiji "Među nama" govore narodni poslanik iz Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, Pavle Dimitrijević iz CRTE i Dragana Rašić iz platforme "Možemo bolje" u Zaječaru. 

Sredinom decembra u Preševu je raspuštena lokalna skupština jer nijedna sednica nije održana još od avgusta. Najveći politički protivnik Šaipa Kamberija dolazi iz Alternative za promene, a to je Šćiprim Arifi, s kojim je on bio na zajedničkoj listi na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Upitan u kakvoj atmosferi dočekuje izbore u nedelju, 28. marta Kamberi je rekao da se u Preševu održavaju vanredni lokalni izbori zato što vlast koju čini Šćiprim Arifi sa SNS je tokom celog perioda „gazdovanja“ Preševom bila nestabilna. To je dovelo do toga da se skupština raspušta jer nije zasedala više od tri meseca“, objasnio je situaciju u Preševu Kamberi.

Prema njegovim rečima, sada se izbori održavaju u nenormalnim uslovima zbog pandemije, ali i zbog toga što ne mogu da razgovaraju sa građanima kao kod ranijih izbora.

U Zaječaru poslednjih tri nedelje u poseti su bili čak pet ministara, premijerka i predsednik države. Upitana šta to njoj kao kandidatu na predstojećim izborima govori, Dragana Rašić je rekla da se tu radi o funkcionerskoj kampanji i da se to dešava uvek pred izbore.

„Jednostavno, skoncentrisali su se ovde“, dodala je ona.

Što se tiče izbornih uslova, kako kaže Rašić, epidemioloska situacija je svuda ista i u Zaječaru imaju problema da stupe u kontakt sa građanima, pa se trude da na sve moguće načine utiču na njih.

Ona je podsetila na specifičnu atmosferu u Zaječaru, jer su na prethodnim izborima 2017. SNS i Boško Ničić osvojili jednaki broj glasova, pa je Ničić posle izbora prešao u SNS.

„Možemo da zaključimo da su Zaječarci 2017. godine poprilično opoziciono glasali verujući Bošku Ničiću, a njegovim prelaskom u SNS nezadovoljstvo građana je veliko“, istakla je Rašić.

Upitan da li je danas trka na lokalu trka na „sve ili ništa“, Pavle Dimitrijević iz CRTE je rekao da ta trka traje već dosta dugo i da se stalno stvara utisak da su svaki izbori „biti ili ne biti“, o kojim god izborima da se radi.

„To svakako utice na sve političke aktere, a naročito na same birače koji su vrlo često zbunjeni,  a još češće im se ruinira poverenje u institucije“, istakao je Dimitrijević.

O čemu su još govorili Šaip Kamberi, Dragana Rašić i Pavle Dimitrijević možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar