Kako premijerka ne zna šta se priča o Novaku Nediću

Emisije 17. feb. 202123:11
Podeli:
Foto:Newsmax Adria

Mnogo je za kratko vreme novih i naknadnih pitanja, a odgovora nema. Ne znamo kako su navijači na jugu postali "Janjičari", a od njih "Principi". Ili možda znamo.. tj. čuli smo od donedavnog potpredsednika Partizana, čuli su svi osim premijerke, nije kaže gledala "Utisak", pa ne zna da se kao ključni čovek za ulazak klana među navijače u samom klubu pominje generalni sekretar Vlade Srbije. Pogledajte prilog novinarke Jasmine Dobrilović o vezama krimi navijača i Novaka Nedića.

Ni tri dana posle tvrdnji dosadašnjeg potpredsednika fudbalskog kluba Partizan Vladimira Vuletića da je iza navijačke grupe „Janjičari“ stajao generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić nema nikakvih reagovanja. Nedić se ne javlja na telefon, a nema ni informacija o tome da su reagovale institucije, jer iznošenje takvih optužbi trebalo bi da upali alarm kod onih kojima je to posao. Odgovor daje premijerka.

„Ja to nisam čula, ne znam gde ste vi čuli. Ja zaista to nisam čula. Nisam gledala ‘Utisak nedelje’, tako da nisam to čula, ali i da je neko drugi to čuo, to je sve u redu šta se priča u ‘Utisku nedelje’. Može da se priča šta god da se priča u bilo kojoj drugoj emisiji, to zaista nije nikakav dokaz, ‘rekla – kazala’ sa nečije strane, zaista nije nikakav dokaz, a i kada bi se Vlada izjašnjavala o svemu što se priča u svakoj emisiji, to ne bi bilo kraja tome i ne znam dal bi stigli da radimo nešto u interesu građana Republike Srbije, a ipak nam je to na kraju krajeva posao“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Foto:Newsmax Adria

Utisak nije gledala a nije ni čula, niko joj nije preneo ozbiljne optužbe na račun generalnog sekretara Vlade koju vodi. Zato je dan ranije sazvala hitnu konferenciju za novinare kada je pročitala vest na portalu N1 da u Belekspocentru ne vakcinišu građane. Da je gledala ‘Utisak’, čula bi da Vuletić kaže da je Nedić stajao iza navijačke grupe „Janjičari“, koju je prvo predvodio ubijeni Aleksandar Stanković, a potom i nedavno uhapšeni Veljko Belivuk.

„Nadležne institucije rade svoj posao, nema i neće kao što smo pokazali zaštićenih i ja pozivam nadležne institucije da tako nastave da rade. A to šta smo čuli po emisijama, to zaista ne bih komentarisala“, rekla je Brnabić.

Predsednicu Vlade demantuju predstavnici Jevrejske opštine Zemun koji tvrde da su navijači Partizana 2019. upali u sinagogu u Beogradu na strani jedne od dve suprotstvaljane strane u sporu jevrejske zajednice i da ni tada niko nije reagovao.

Prema rečima Avrama Izraela, 25. oktobra 2019. godine navijači Partizana su upali u zgradu.

„To su ovi navijači, znači sa kapuljačama, njih tridesetak plećatih momaka je upalo u Sinagogu, sa lancima, uništilo sistem video nadzora, demoliralo prostoriju za obezbeđenje Jevrejske opštine Beograd, izbacilo ih kao kofere jer ih je bilo samo dvoje“, priča Izrael.

Nenad Fogel Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Tvrde da tada nije reagovala policija, nezadovoljni su radom suda i pitaju kako je moguće da navijači nasilno uđu u Sinagogu, a da zbog toga ne odgovaraju.

„Nas niko nije primio, mi smo tražili da nas prime posle svega ovoga. Znači, od kabineta predsednika, preko Ministarstva pravde, Ministarstva za lokalnu samoupravu, uglavnom nismo bili primljeni, nismo imali priliku da kažemo ono što treba da kažemo“, priča dalje Avram Izrael.

Nema navijača na tribinama, ali zbog korone koja nije sprečila kriminalce da na stadionima imaju svoje prostorije. Konkretno, na Partizanovom stadionu. Iako su mediji godinama pisali o vezi navijačke grupe „Janjičari“ sa Novakom Nedićem, ali i o vezama navijačkih grupa sa ljudima iz vrha vlasti, prvi put javno je o tome govorio Vuletić.

„To nije ništa neobično. Dakle, zašto je Vuletić ćutao do sada? To je moje pitanje. To nije od juče, zna se da svaka vlast šuruje sa navijačima. Ja bih recimo pitao gospodina Vuletića otkud on u upravi Partizana“, kaže novinar Davor Lukač.

Vođa „Janjičara“ bio je Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, koji je kasnije ubijen, da bi ih potom prema pisanju medija, preuzeo Veljko Belivuk, koji je nedavno optužen pod sumnjom za najteža krivična dela, među kojima su ubistva i otmice.

„Moraju oni prvo da pozovu na saslušanje, prvo policija pa da izda saopštenje o tome. Mi recimo imamo saopštenje da je uhvaćen džeparoš negde ili obijač podruma, svaki dan, imamo iz MUP – a desetine takvih saopštenja, a o ključnim stvarima nemamo. O tome se ćuti“, kaže Lukač.

Davor Lukac Foto:Newsmax Adria

Lukač podseća da su i Belivuk i drugi uhapšeni samo osumnjičeni, da tek treba dokazati optužbe koje dolaze iz vrha policije da su ubice i kriminalci. I podseća na situaciju.

„Pre par godina kad je Vojni sindikat podneo krivičnu prijavu i rekao da su gospodin Belivuk i gospodin Novak Nedić i ta ekipa išli na vojno strelište u Pančevo. Tad je prijava ignorisana, jer bože moj, iz knjige poseta koju je vojna policija vodila, nestali su neki listovi, slučajno, nadzorne kamere, snimci, isto tako slučajno su isparili“, priča dalje Lukač.

Da ima neka tajna veza između generalnog sekretara Vlade i kluba iz Humske govori i činjenica da porodica Nedić dugo godina važi za sivu eminenciju crno belog kluba. Potpredsednik do 2016. bio je poznati advokat Vojislav Nedić. Ni manje ni više nego otac Novaka Nedića. Inače, stariji Nedić bio je i na mestu šefa Advokatske komore Beograda. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2010. godine objavio je da Nedić pristupa Srpskoj naprednoj stranci. Interesanto je i to da je Veljka Belivuka, koji je u međuvremenu oslobođen optužbi da je pomogao u ubistvu svog prijatelja i saradnika karatiste Vlastimira Miloševića, na suđenju branio jedan od advokata iz kancelarije Nedić.

Tada je Belivuka, koji je tvrdio da ima prihode od 30.000 dinara mesečno, branio tim istaknutih advokata i to: Vladan Vukčević, poznat po svojim klijentima iz garniture DB, Dejan Lazarević, branilac Darka Šarića, Dobrivoje Glavonić, bivši istražni i prekršajni sudija, Nikola Ristović, kao i – Vladimir Lučić iz advokatske kancelarije koju vodi Vojislav Nedić.

Ceo prilog u „Pregledu dana“ možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar