Kada je film uzrok podele

Emisije 23. feb. 202120:09
Podeli:
Foto:Nova S

Utisci nakon gledanja "Dare iz Jasenovca" još se nisu ni slegli, a već ulazimo u novu stranicu priče o tom filmu i onogo šta stoji iza i oko njega. U javnosti se, nakon analize Biljane Srbljanović i poređenja scenarija "Dare" i "Djece Kozare" Lordana Zafranovića, povela tema: Da li je ima elemenata plagijata i da li je stariji scenario, bio temelj priče ovog mlađeg, čiji smo proizvod gledali u subotu uveče?

Da li je Dara iz Jasenovca ili je Rada sa Kozare i jesmo li na pragu nove neslavne epizode srpskog filma? Biljana Srbljanović izdvojila je nekoliko sličnosti u scenariju „Djece Kozare“ reditelja Lordana Zafranovića i „Dare iz Jasenovca“, Predraga Gage Antonijevića.

Foto:Nova S

„Scenario ‘Djeca Kozare’ napisan je, 1986. godine.  U njemu je glavna junakinja devojčica RADA, koja ima dva brata, jednog u naručju koga nosa, nakon što im majka strada. DARA iz ‘Dare iz Jasenovca’ isto ima takva dva brata…. Scenario Rade počinje zbegom žena i dece iz kozarskog kraja…. Isto tako počinje i Dara. Rada, devojčica sa maramom, u Lordanovom filmu ostaje sa svojim dvogodišnjim bratom sama, jer joj ovog drugog odvedu u decu-ustaše. I Dari se dogodi ista stvar „, objašnjava Biljana Srbljanović.

Ovo su samo neke od mnogih izdvojenih scena koje se podudaraju. Ali, izgleda da to za neke nije novost. Pre 2 godine, Lordan Zafranović, koji je godinama konkurisao za sredstva Republike Srbije, kako bi snimio svoj film o žrtvama Jasenovca, o tome je govorio ovako:

„Na drugom natječaju, gde su nas uveravali da ćemo sigurno proći, pojavili su se lejdi Gaga i spisateljica koja se zove Nataša. Doneli su istu temu. Uzeli su moju temu…Ista djevojčica, počinje sa djevojčicom… Kod mene je Rada, kod njih se zove Dana… I utjecajem politike iz najvećeg vrha, on je dobio taj film“, govorio je  Lordan Zafranović, scenariste „Djece sa Kozare“ pre godinu i po dana.

Foto:Nova S

Kako Zafranović sada gleda na sve, kada je Antonijevićeva „Dara“, za razliku od njegove „Rade“ snimljena i prikazana, pokušali smo da saznamo, ali….

„Nisam gledao film i neću ništa da komentarišem na tu temu“, rekao je Lordan Zafranović.

Ovo nije prvi put da se ukrštaju putevi Dare i Rade. Konkurs Filmskog centra Srbije 2018. godine za nacionalnu temu, održan je dva puta jer je predsednik komisije Žarko Dragojević podneo ostavku zato što ostali članovi nisu bili naklonjeni projektu „Djeca Kozare“ Lordana Zafranovića. Ta odluka ovako je opravdana.

Foto:Nova S

„Ograničena sredstva kojima je na ovom konkursu raspolagala komisija, kao i kompleksnost oživljavanja epohe koja opravdano zahteva značajniji budžet, razlog su odluke da se ne opredelimo za dodelu (nedovoljnih) sredstava projektu ‘Djeca Kozare’, uvaženog reditelja Lordana Zafranovića.“

Tako je pobedu, te 2018. godine odnela „Dara iz Jasenovca“ Predraga Antonijevića, a po svemu sudeći budžet nije bio preveliki problem. Snimanje je počelo septembra 2019., a u naredne dve godine, za taj projekat država je izdvojila preko 260 miliona dinara.

Da ironija bude veća, juna 2020. Filmski centar Srbije dao je na konkursu zeleno svetlo i za Zafranovićev film na istu temu, što je pozdravilo i Ministarstvo kulture.  Predrag Gaga Antonijević, kao i predstavnici Filmskog Centra Srbije nisu odgovorili na naše pozive i poruke, u kontekstu ove priče.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Filipa Vidojevića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar