„Jasno je rečeno da Srbi nisu genocidan i zločinački narod“

Emisije 22. jun. 202100:37
Podeli:
Foto: Newsmax Adria

Crnogorski parlament nedavno je usvojio Rezoluciju o Srebrenici, što je izazvalo mnogo polemike, ali i osudu srpskih zvaničnika. Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica ističe kako u Rezoluciji postoji amandman u kome je jasno navedeno da Srbi nisu genocidan i zločinački narod, te da im niko ne može pripisati krivicu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Crnu Goru niko nije naterao da usvoji Rezoluciju o Srebrenici“, kazao je Koprivica na početku emisije, kao što nije ni Srbiju da 2010. godine usvoji Deklaraciju o Srebrenici.

„U Crnoj Gori se vlast vrši iz institucija sistema, ne iz bilo kakvih mafijaških jazbina, ni centara moći koji su često ostvarivali prekograničnu saradnju u regionu, radi šverca i ostvarivanja privatnih ciljeva autokratskih vladara“, kaže Koprivica.

Crna Gora je multietnička sredina u kojoj žive različite vere i nacije, te se, smatra Koprivica, postavlja pitanje zašto je Demokratska partija socijalista dugi niz godina raspirivala tenzije i podele. Odgovor je, kako kaže, jasan – radi lakše vladavine.

„Cilj je bio da se pokaže kako nova vlast nema odgovornost i poštovanje prema žrtvama i međunarodnim obavezama, ali i da se pokaže kako je Đukanović bio jedini garant poštovanja međunarodnih presuda“.

Nedavno usvojena Rezolucija o Srebrenici poštuje žrtve i ističe pojedinačnu odgovornost, objasnio je poslanik crnogorskog parlamenta. Između ostalog, on je zaslužan za amandman za koji kaže da je ključni, a on osuđuje sve zločine na tlu bivše Jugoslavije, ali i sprečava satanizaciju i žigosanje srpskog naroda.

„Amandman je istorijski jer nijedan parlament u regionu nije ukazao na to da je odgovornost individualna“, ističe Koprivica.

Momo Koprivica Foto: Newsmax Adria

Kada je reč o reakciji zvaničnog Beograda, koji je osudio postupke crnogorskog parlamenta, Koprivica kaže da je cilj optužbi da se na vlast vrati sada opozicioni DPS.

„Jasno je rečeno da Srbi nisu genocidan i zločinački narod i niko im ne može pripisivati krivicu. Jedini cilj je da se na vlast vrate oni koji su smenjeni 30. avgusta, a oni su bili institucionalni prijatelji onih koji i danas opstaju na vlasti u Srbiji“, poručio je poslanik Demokrata.

Pogledajte prilog iz emisije NewsMax Adria „Pregled dana“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar