Jasna Janković, Unija prosvetnih radnika, gošća, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Jasna Janković Foto: Newsmax Adria

Biće veće povećanje plata u prosveti nego prošli put, biće konkurs za još 2.500 radnih mesta, u toku je izrada kolektivnog ugovora, biće nagrada za 40 godina staža i pomoć za rođenje deteta. Sve to pre par dana prosvetarima obećao je ministar Branko Ružić. Dok jedan od sindikata ne odustaje od protesta upozorenja 1. septembra, roditelji i đaci kao i svakog avgusta prebrojavaju novac da skupe za udžbenike raznih izdavača. Mnogi đaci ove godine će posle kovid pauze gostovati u drugim školama jer njihove još nisu renovirane i nekako smo zaboravili kada je školska godina u Srbiji zapravo počela normalno. O tome u "Pregledu dana" govori Jasna Janković iz Unije prosvetnih sindikata.

Unija prosvetnih sindikata jedina je najavila protest 1. septembra, a upitana zašto misle da ove godine to ima smisla, Janković kaže da to uvek ima smisla jer pažnja javnosti je nekako fokusirana na obrazovanje jednog u 365 dana i to je 1. septembar, a ako tada propustimo da ukažemo na „more problema“ onda smo nekako zakasnili.

„Mi smo imali proteste u martu pa su nas pitali zašto protestujete u martu kada je bila tehnička vlada. I sad bi moglo da se kaže pa i sada je tehnička vlada, ali problemi su veliki i nagomilavaju se“, ukazala je ona, dodajući da se problemi nagomilavaju zato što se ne rešavaju.

Prema njenim rečima, Unija prosvetnih sindikata je najborbenija već 23 godine, ima najveći kapacitet da izvede ljude i osvesti članstvo i to je razlog za protest 1. septembra.

Govorećai o samim zahtevima, ona je rekla da ovoga puta nisu pobegli od toga da prvi zahtev bude novac, iako je on uvek bio negde drugi, treći na listi a prioritet je bio smanjiti broj učenika  u odeljenju, međutim sada što se tiče novca zaista je „doteralo cara do duvara“.

„Mi smo po zaradama duboko ispod republičkog proseka, a da biste radili u prosveti morate završiti fakultet, sada već i master za platu koja je ispod proseka“, ukazala je Janković.

Ona je navela da je protest najavljen da bi ukazali na probleme u prosveti, da bi se oni rešavali, a to što vlada ne želi da rešava problem obrazovanja to je problem vlade.

„Ako treba da radite 20 godina u prosveti da biste bili na prosečnoj zaradi u Republici Srbiji, a pri tom radite sa fakultetom, radite odgovoran posao onda tu zaista nešto nije u redu“, istakla je Janković.

Upitana zašto vlast stalno odlaže uvođenje platnih razreda, ovog puta za 2025. godinu iako se to stalno traži, ona kaže da se platni razredi kako ga zamišljaju uvode tako da se nijedna plata ne smanjuje nego da se polako povećavaju.

„Mi u prosveti smo najveći sistem, imamo 150. 000 zaposlenih sa platama koje su 30 odsto ispod plata drugih koji su u rangu našeg obrazovanja. Naše bi plate morale odmah da se povećaju 15 do 20 odsto, a drugima da ostanu iste da bi smo mi uopšte razmišljali o platnim razredima“, objasnila je ona.

Iako problemi nisu isti na teritoriji čitave zemlje kada je prosveta u pitanju, protest 1. septembra biće u više od 20 velikih gradova kao što su Kruševac, Kraljevo, Čačak, Sombor, Niš, Vranje, a kada bude formirala vlada sešćemo da vidimo koliko će biti ozbiljna kada je prosveta u pitanju i koliki nam je budžet odredila, ako ne budemo zadovoljni sledi štrajk, naglasila je Jasna Janković iz Unije prosvetnih sindikata.

Pogledajte gostovanje Jasne Janković u emisiji „Pregled dana“:

 

Komentari

Svi komentari (0)