Foto: Newsmax adria

Nosilac liste "Ujedineni za pobedu Beograda" Vladeta Janković izjavio je večeras da misli da sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem ne vredi razgovarati, jer razgovarati sa njim znači "razgovarati s Vulinom, Vučićevićem, Željkom Mitrovićem". Sa Vučićem treba razgovarati kada za to dođe vreme, "možda samo da se dogovori način njegovog silaska s vlasti", rekao je on u "Pregledu dana".

Upitan zašto on nije bio na sastanku sa Vučićem, Janković je rekao da ima nekoliko razloga zbog kojih ne bi otišao na taj sastanak i da je pozvan.

Komentarišući sastanak  Đilasa i Vučića, on je rekao da nije u redu da dva čoveka, bez obzira na ustavna ovlašćenja, razgovaraju o bitnim stvarima o kojima bi moralo da se rešava na institucionalnom nivou i da je to greška.

Rekao je da ima mnogo njih koji Đilasu zameraju vrlo ozbiljno što je razgovarao sa Vučićem, ali da on misli da je to velika greška i da „njegov opozicioni legitimitet nipošto ne bi trebalo dovoditi u pitanje“.

Đilasu zamera to što nije konsultovao koaliciju nego su za taj sastanak saznali putem medija, drugo što je uopšte razgovarao sa Vučićem i treće što je na ovaj način diskvalifikovao institucionalni pristup.

„Bez obzira na to, ostajem pri dubokom uverenju da je on autentični opozicionar i jedna od ključnih opozicionih figura“, rekao je Janković.

Upitan da li ta koalicija još uvek postoji, Janković je rekao da postoji formalno do god se ne završi izborni proces, posle toga se raspušta.

„Ona ce možda i u nekom drugom širem sastavu ponovo da se konstituiše kad bude vreme izbora“, rekao je Janković.

Upitan da li veruje da je tema današnjeg sastanka bio samo Beograd, Janković je rekao da veruje da jeste, jer je to „kamičak u Vučićevoj cipeli“.

On je ocenio da treba konstituisati gradsku skupštinu, izabrati gradsku vladu i  gradonačelnika, ali da to treba oročiti i to se iz današnjeg razgovora Vučića i Đilasa vidi, da se izbori mogu ponoviti i da treba videti da li će biti na kraju godine ili narednog proleća, ali na te nove izbore nikako ne treba izaći pod ovim uslovima.

Prema njegovom mišljenju, novi uslovi trebalo bi da budu apsolutni paritet u izbornim komisijama i revizija biračkog spiska.

Dodao je da mu se čini da se Vučić pomirio sa tim da će biti novih izbora, ali i da sluti da „neka dugačka ruka vuče figure na šahovskoj tabli naše političke scene“ i da taj utisak  se nije mogao izbeći.

Na pitanje da li će biti poslanik u Skupštini Srbije, Janković je rekao da po zakonu mora da preuzme mandat, ali da će videti koliko će tu ostati.

„Na kvoti sam Narodne stranke. Dogovoriću se sa Vukom Jeremićem, verovatno ću jedno vreme bar ostati kao poslanik“, rekao je Janković.

Pogledajte celokupno gostovanje Vladete Jankovića u „Pregledu dana“:

 

 

Komentari

Svi komentari (0)