Izbori na Kosovu: Šta očekuju u Mitrovici, a šta u Prištini

Emisije 15. feb. 202100:33
Podeli:
Foto: Newsmax Adria

Za Ivana Milenkovića dvadesetdvogodišnjeg meštanina Gračanice ova nedelja je sasvim običan radni dan. Iako su u toku izbori na kojima i on ima pravo glasa

„Ništa ovo ne znači za moj život zato što niti očekujem da će biti bolje u daljem periodu tako da, ništa ne očekujem od toga“, kaže Ivan Milenković.

Već nekoliko godina radi u lokalnom kafiću, kaže da je teško naći posao u Gračanici. Završio je saobraćajnu školu, ali posla u struci za njega nema. Upisao je fakultet, misli da će to biti pravi put do drugačijeg i boljeg radnog mesta. objašnjava nam kako izgleda živeti na Kosovu.

„Prosečna plata ovde je 150 evra, samo što negde ima malo više negde malo manje tako da“, kaže Milenković, a na pitanje koliko je inače novca potrebno da se preživi, odgovora – do 30, 40 hiljada dinara ako pričamo u dinarskim vrednostima.

„Pošto je stanje ovako kako jeste ništa ne znam bar još jedno godinu dana i onda ako se stanje ne stabilizuje odnosno poboljša u finansijskom smislu, onda mi ništa drugo ne preostaje nego da se selim odavde“, kaže Milenković i dodaje da planira da se preseli u Beograd.

Kaže da život u Gračanici nije lak. Ima tri sestre, brata i roditelje koji uprkos svemu ne bi voleli da ode iz mesta svojih predaka.

„Oni me savetuju da ostanem ovde, ali pošto je ovako kako je… Nema života ovde u Gračanici. Ne pričam samo za Gračanicu I okolna sela nisu nešto bolja“, rekao je Milenković. Na pitanje da li to znači da zapravo nema života za Srbe, kaže: „E, da! U pravu ste! Nema života ovde za Srbe“.

Osim nekoliko plakata Srpske liste u Gračanici, ništa ne ukazuje na to da su izbori. Ima ih više na severu u Kosovskoj Mitrovici. Rano jutros, građani odlaze na biračka mesta, u grupama kreću sa centralnog trga. Za razliku od Ivana, ne žele pred kamere i da nam odgovore na pitanje.

„Od 2012. godine od kad je na primeni Briselski sporazum i glasanje na kosovskim izborima na severu Kosova pošto do 2013. nismo izlazili na kosovske izbore, to je neka praksa koja je uspostavljena. Dakle, direktori svih javnih preduzeća u srpskom sistemu kasnije i posle onih koji su se integridsali u kosovske na naredbe naravno, dolaze organizovano, obično ovde na Trgu Cara Lazara“, rekao je publicista iz Kosovske Mitrovice Dejan Nedeljković.

Za razliku od onih koji žive na Severu, u Prištini potpuno drugačija slika. Bilbordi su svuda i to sa svim vodećim političarima a i ljudi nemaju problem da pričaju za medije.

„Ovi izbori znače mnogo za nas jer 20. godina su nas ukrali, ukrali i budućnost naših sinova i ćerki pa, danas glasamo za našu budućnost“, rekao je jedan od anketiranih građana Prištine. Na pitanje čiju pobedu očekuje, odgovara – Aljbin Kurti 100 posto.

„Ovo je veoma važan dan za mene zato što sam ja pripadnik nove generacije. Danas sam glasala za budućnost svoje dece prvenstveno, naravno I za svoju jer živim u ovoj zemlji I želim za nju bolje stvari. Vi ste došli iz Srbije, mi smo komšije, nadam se da će naši odnosi biti bolji za mlade generacije I za nas. Volela bih da posetim Beograd jednog dana“, rekla je anketirana stanovnica Prištine.

„Dobro je da imamo mogućnost da glasamo I da menjamo, želimo promenu ove Vlade“, „Mi očekujemo promene, očekujemo bolju budućnost za našu zemlju bez korupcije, bez kriminala, razvijeniju ekonomiju i bolje odnose sa svim komšijama“, neki su od odgovora anketiranih građana.

Analitičari i istraživanja kažu da bivši premijer Kosova Aljbin Kurti ima velike šanse da ponovo bude premijer.

„Percepcija posebno albanskog naroda je da Samoopredeljenje biće pobednik ovih ubedljivi pobednik ovih izbora, ali to ubedljivo u ovim okolnostima niko ne zna koliko to može da bude iako percepcija govori već odavno sa nekim istraživanjima da on može biti pobednik koji bi mogao sam da formira vladu“, rekao je analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi.

Šeholi smatra da će Kurti na sve moguće načine pokušati da izbegne sastav vlade kojoj će podršku dati Srpska lista.

Ceo prilog u „Pregledu dana“ Newsmax Adria novinarke Jasmine Dobrilović možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar