Gušenje slobodnih medija pod sumnjvim okolnostima

Emisije 26. jan. 202119:23
Podeli:
Foto:Nova S

Hoće li se na medijskom i telekomunikacionom nebu Srbije odigrati još jedna utakmica pod sumnjivim okolnostima? Glasine da će Telekom Srbija i privatni mobilni operater Telenor ujediniti snage i zajednički krenuti u monopolsko osvajanje tržišta za sada nisu potvrđene, ali ni demantovane. Za to vreme ekipa emisije "Među nama" TV Nova S istraživala je šta je krajni cilj jedne takve odluke?

Plan i program, odnosno plan da se dođe do zajedničkog programa. Ideja o potencijalnoj saradnji Telekoma i Telenora otvara brojna pitanja. Najpre, da li je reč o ekonomskom ili političkom manevru, ili je pak o oba istovremeno?

„Jedna državna firma, pomaže nekoj privatnoj firmi da uništi neku treću ili da smanji prihode neke treće firme.  Cilj toga je da se smanji prihod SBB koji emituje, odnosno, reemituje program koji se ovde doživljava kao opozicioni program“, kaže Vesna Rakić Vodinelić.

Vesna Rakić Vodinelić Foto:Nova S

Ukoliko se udruživanje državne i privatne kompanije obistini, navodno će sva Telekomova infrastruktura kablovske mreže biti ustupljena Telenoru. Kompletan sadržaj kablovske televizije, internet usluga, kao i mobilne telefonije.

„Kad je reč o infrastrukturi, nekim kanalima koje ima od početka Telekom, bilo je normalno da oni budu otvoreni za korišćenje svih pod jednakim uslovima. To je opšte pravilo EU za svaku vrstu transporta, a ovde se isto radi o transportu informacija. Ustupiti to samo na korišćenje jednome, a ne i drugima na isti način, to bi bilo kršenje pomenutih pravila“, kaže ekonomski analitičar Milan Kovačević.

Milan Kovačević Foto:Nova S

Prema mišljenju Vesne Rakić Vodinelić, način na koji je to zamišljeno, ako smo dobili pouzdanu informaciju, prvo je nepošten, drugo predstavlja zloupotrebu prava i treće je protivzakonit.

Mogućim zajedničkim delovanjem Telekoma i Telenora i praktično monopolskom ulogom, prema rečima naših sagovornika, tržišni položaj SBB-a došao bi u drugačiju, dodatno otežanu i praktično neodrživu poziciju za dalju proizvodnju sadržaja.

„Naše tržište ne obiluje pogodnostima za razvijanje konkurencije. Mi imamo preveliko učešće države u komercijalnim preduzećima što uvek otežava da se razvije tržište kad je reč o državnom preduzeću i odnosu državnog i privatnog preduzeća, jer država se pojavljuje u funkciji i regulatora i i vlasnika što je pomalo u koliziji“, smatra Milan Kovaćević.

Informacije o novoj kombinatorici na medijskoj i telekomunikacionoj sceni, glavna su tema na društvenim mrežama, a reakcije se nižu. Iz Telekoma za sada ne potvrđuju niti demantuju navode o udruživanju sa Telenorom, ali optužuju SBB da navodni pad broja korisnika manipulativno predstavlja kao gašenje medijskih sloboda.

Ceo prilog novinara Filipa Vidojevića možete pogledati ovde:

 

Komentari

Vaš komentar