Prema poslednjim podacima u Srbiji samoubistvo godišnje izvrši oko 1.500 ljudi, svakoga dana četri osobe digne ruku na sebe. Pandemija dodatno apostrofira ovaj problem. Tim povodom, magistarka kliničke pishologije Jana Damjanov bila je gošća televizije Nova S i jutarnjeg programa "Probudi se". Ona kao posledice po naše mentalno zdravle primećuje gubljenje strpljenja i iscrpljenost.

Pandenija je uticala na zajedništvo i na povezivanje.

„Treba da se prilagodimo situaciji i da kreiramo veze na najbezbedniji mogući načiun. Dolazi lepše vreme, pa ćemo moći u prirodi na bezbednije načine da se srećemo“, ohrabruje psihološkinja.

Ona konstatuje da na početku pandemije nismo znali sa čime se suočavamo, posle godinu dana sada znamo šta gubimo.

„Kroz smrt Đorđa Balaševića građani šitom regiona su počeli da se bave raznoraznim gubicima koje su doživeli. Mnogo toga je učitano u sam taj događaj“, primećuje Damjanov.

Govoreći o sve ćešćim primerima suicida kod mladih, ona kaže da se Srbija po tom ene razliku mnogo od regiona. Zbog toga, psihološkinja smatra da tu problematiku ne treba gledati samo kroz pandemiju već kroz „kolektivnu traumu“ koja na ovim prostorima traje decenijama.

„Problem predstavljaju i sadržaji u medijima“, konstatuje psiholog.

Ona dodaje da bi o ovim problemima trebalo pričati ne samo mladima, več i sa roditeljima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)