Podeli
Nataša Dragojlović i Vladimir Gajić Foto:Nova S

Zašto su nam afere poput Krušika, Jovanjice i Telekoma i dalje prepreka ka EU i imali i pod kojim uslovima Srbija šansu na tom putu nakon usaglašavanja amandmana evroparlamentaraca na izveštaj poslanika EP Vladimira Bilčika o Srbiji u emisiji "Među nama" govore advokat Vladimir Gajić i koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović.

Korupcija i kriminal su naša večita boljka kada pričamo o EU, međutim sada imamo jednu prilično apsurdnu situaciju. Sa jedne strane čujemo da se država nikada više i nikada bolje i uspešnije bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, a sa druge strane iz EU stižu vrlo konkretne primedbe.

“U Nacionalnom konventu gledaju na to – da ima vladavine prava onda bi neupitna bila i borba protiv korupcije i protiv organizovanog kriminala. To bi se odvijalo kao tekući poslovi i policije i tužilaštva i sudova i mi bismo dobijali epologe slučajeva kao dokaz da nema zaštićenih, da pravna država postoji, da institucije rade svoj posao, da postoji jasna podela vlasti, da postoji težnja da se uspostavi jedan civilizovan drustveni život i da se korupcija i kriminal svedu na podnošljivu meru i da ne ugrožavaju ukupni razvoj društva”, rekla je Nataša Dragojlović.

Na konstataciju da su iz EU ovoga puta rečena konkretna imena afera, a za predsednika Vučića afera Jovanjica je završena, Gajić kaže da predsednik ima taj običaj da ometa istrage i sve krivične postupke.

“On to radi stalno, konstantno, očigledno to mu je manir i ne dozvoljava da se bilo koji krivični postupak odvija svojim tokom i u okviru institucija već sve vreme diriguje i upravlja sa tim postupcima”, smatra Gajić.

Kada su u pitanju primedbe EK u vezi sa ovim aferama i da bi trebalo da dobiju neki konačni ishod, Gajić kaže da ima utisak da su i oni u EU svesni koja je priroda režima u Srbiji i da ove tri velike afere nisu bile bilo kakvo iznenađenje kada je u pitanju priroda vlasti u Srbiji

O čemu su još govorili Vladimir Gajić i Nataša Dragojlović možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar