Filipović: Nacrti zakona se donose gotovo tajno, javna rasprava je fingirana

Emisije 10. nov. 202123:58
Podeli:
Milan Filipović iz YUKOM-a Foto: Newsmax Adria

U skupštinu je stigao Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Uskoro stiže na dnevni red jesenjeg zasedanja. Nevladine organizacije iznose mnoge primedbe, a posebno to što se tako važan zakon donosi bez javne rasprave. O tome u "Pregledu dana" govori pravnik Milan Filipović iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM).

Još pre nekoliko meseci, kada je ovaj predlog stigao do stručne javnosti, odmah su se pojavile i primedbe da je kontroverzan i da ne doprinosi onim Ustavnom zagarantovanih prava građana na narodnu inicijativu.

Upitan koje su glavne primedbe, Filipović kaže da je taj prvi Nacrt zakona bio do te mere loš da je praktično i onemogućavao učešće ljudi iz civilnog sektora u javnoj debati o referendumskom pitanju pod pretnjom visoke novčane kazne.

Prema njegovim rečima, mnogo tih negativnih primedbi je na kraju usvojeno, predlog jeste ispravljen u određenoj meri kroz dva mišljenja Venecijanske komisije i kroz komentare organizacija civilnog društva tokom te kratke javne rasprave.

„Javna rasprava mora biti adekvatna u dužini i u pogledu kvaliteta, mora obuhvatiti sve relevatne aktere, a svedoci smo da nas država obasipa sa javnim raspravama iz trenutka u trenutak. Danas govorimo o Zakonu o referendumu, sutra o Krivičnom zakoniku, pa o Zakonu o parničnom postupku. Naši kapaciteti su ograničeni u situaciji u kojoj se ti nacrti objavljuju gotovo tajno na sajtu ministarstva, bez ikakvih saopštenja nadležnih. Reč je jednostavno o fingiranju javne rasprave“, rekao je Filipović.

Pogledajte celokupno gostovanje Milana Filipovića u „Pregledu dana“:

Komentari

Vaš komentar