Državna matura na dugom štapu?

Emisije 06. Jan. 202119:04
Share:
Foto:Nova S

Poslednjih godina nezaobilazna tema je državna matura. Iako je polaganje najavljeno za 2022. godinu srednjoškolci će morati još malo da se strpe.

Tema polaganja državne ili velike mature potegla se pre 10 godina. Za potrebe ove promene u srpskom obrazovanju podignuti su krediti, poručuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine. Ni posle 10 godina ovaj projekat nije zaživeo.

“Naša Vlada se zadužuje, a ne rade ništa po tom pitanju. Ja samo da pitam gde su pare iz 2016. i 2011. Neko u naše ime uzima pare, zadužuje se, a ne uradi ništa”, rekao je Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Prema mišljenju Dragane Soćanin iz Udruženja “Roditelj”, to malo neozbiljno što se tiče Ministarstva jer ono treba da zna da jedna ovakva suštinska promena utiče i na dalje živote i karijere dece.

Dragana Soćanin Foto:Nova S

“Deca u 8. razredu, kada im je najavljena državna matura i uslovi, kalkulišu. Puno dece će samo zato upisati gimnazije jer želi da ide na fakultet, a recimo upisali bi neke stručne škole”, kaže Soćanin.

Bivši ministar prosvete Srđan Verbić ističe da je za realizaciju državne mature potrebno oko 2 miliona evra godišnje i upravo u nedostatku budžetskih sredstava vidi glavni problem njenog odlaganja.

Srđan Verbić Foto:Nova S

“Ono što se trenutno radi, radi se na osnovu projekta koji je dobijen iz sredstava Evropske komisije. Taj novac postoji, zaista se obučavaju ljudi, ali ta srestva nisu neograničena. Staće jednog trenutka. Ako mi tome ne pristupimo dovoljno ozbiljno i kažemo to košta toliko, onda ga neće ni biti”, kaže bivši ministar prosvete Srđan Verbić.

Prema rečima Zvonimira Jovića iz USPRV, naše ministarstvo je družina lako ćemo, pogotovo prethodna garnitura.

Zvonimir Jović Foto:Nova S

“Poslednji ministar, pre Ružića, je svakodnevno iznosio ovako ćemo, onako ćemo, ali konkretno nikad ništa nije uradio”, kaže on.

Verbić podseća da veliki uticaj na uvođenje državne mature imaju i visokoškolske ustanove.

“Ja se bojim da oni nisu svesni da su glavni stejkholderi koji treba time da se bave, odnosno nisu uključeni na pravi način. Mislim da je odluka da se odloži državna matura zapravo vrlo smislena jer fakulteti moraju da prihvate maturu kao svoje, da ponude svoje kapacitete, svoje ljude, da bude njihovo. Jedino u tom slučaju će to biti ulaznica za fakultete”, smatra Verbić.

Prema rečima našeg sagovornika, Bosna i Hercegovina i Srbija jedine su zemlje u Evropi koje nemaju veliku maturu.

Ceo prilog u emisiji “Među nama” TV Nova S novinara Nemanje Vidića možete pogledati ovde:

Komentari

Your comment