Foto: Nova S

Dragica Dašić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije, bila je gošća večerašnje emisije "Među nama" koja se emituje na televiziji Nova S, a sa voditeljkom i novinarkom Majom Nikolić razgovarala je o zdravstvu i koliko su se uslovi rada promenili od početka pandemije do sada.

Maja Nikolić je na samom početku emisije podsetila na to da je gotovo 70 lekara i zdravtsvenih radnika preminulo usled borbe sa koronavirusom, te Dašić upitala kako ona i njene kolege gledaju na taj neslavan broj, kao i šta misli da je najviše uticalo na to da u našoj zemlji ta cifra bude tako visoka.

„Ja večeras nisam kod vas da bih govorila o tom neslovnom broju. Tražili smo koliki je broj kolega iz Batuta, ali nismo dobili. Znamo ko je nažalost, preminuo od kolega koje su bile naši članovi. Ne želimo da naše kolege budu statistika, ta neslavna statistika i ne želimo da budu bezimeni. Zato smo mi poštujući Zakon o ličnosti, shvatili da jedino možemo da tražimo dozovolu porodica naših preminulih kolega. I to smo činili. Nećemo to raditi preko društvenih mreža, ko to radi, svestan je valjda rizika. Mi iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije imamo jednu časnu nameru, a to je da pomažemo porodice naših kolega. Zašto je došlo do tolike smrtnosti? Zaista smatramo da su naše kolege opterećene. Kada smo ih pitali kako biste okarakterisali prošlu godinu, rekli su nam – kao ratnu. Zapravo, naše kolege su preumorne, malo ih je i najveći teret vuku sestre sa 25 godina staža“, rekla je Dragica Dašić.

Ona je dodala da je u pitanju nezavidna situacija zbog prekvalifikacija, na koje su se i ranije žalili.

„Dobro je što imamo reko 4.000 mladih koji su zaposleni, ali njima treba vremena za edukaciju i njima treba vremena za jednu ovako veliku i opasnu epidemiju“.

Dašić je još jednom naglasila da je uzrok tako velike smrtnosti među zdravstvenim radnicima opterećenje i stres, kao i konstantna izloženost virusu.

O čemu je još govrila gošća emisije „Među nama“, pogledajte u video snimku: