Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je večeras da od kada je Bratislav Gašić postao direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbija "nema državnu bezbednost" i ocenio je da je Aleksandar Vučić "još gori" za tu poziciju. Đilas je ocenio i da u mnogim oblastima kao "država idemo u katastrofu".

Dragan Đilas je u emisiji „Među nama“ na TV Nova S podsetio da je zakonom regulisano da direktor BIA ne može biti stranačka ličnost, te da Gašić i Vulin samim tim ne mogu biti na toj poziciji.

„Mi svaki dan imamo nešto neverovatno, da li imamo ono obraćanje u vezi sa Kosovom i Aljbinom Kurtijem ili da je Aleksandar Vulin postao šef BIA. Što se tiče Vulina, ja smatram da Srbija nema državnu bezbednost od kada je Bratislav Gašić postao šef BIA, jer zakon kaže da na to mesto mora doći nestranačka ličnost koja nema nikakvu suštinsku vezu sa strankom… Vulin je još gori kandidat, jer on ima određene druge probleme koji su svima jasni“, rekao je Đilas.

Govoreći o potezu televizija N1 i Nova S koje su na 24 prekinuli emitovanje programa upozoravajući na medijski mrak, Đilas je naveo da su oni kao opozicija već nekoliko godina upozoravali na ovaj problem.

„Mi smo opozicija koja od 3. aprila postala parlamentarna i možete na pobrojite na prste jedne ruke koliko se recimo na RTS-u pojavio neko iz opozicije, a na drugim televizijama da ni ne govorim… Građani imaju mogućnost da neke informacije dobiju preko Nove S i N1, odnosno deo ljudi koji ima SBB može da ih vidi, ostatak nema takvu mogućnost“, rekao je on i dodao:

„Opoziciji je teško da nametne teme jer je manjina, kako 80 posto građana ne može da dobije informaciju da mi o tome nešto govorimo, kako ćemo da nametnemo temu?“

Đilas je ocenio da je stanje u Srbiji takvo da u njoj nema dovoljno demokratije, poštovanja principa i pristojnosti.

„Smatram da opozicija u Skupštini Srbije treba manje da se bavi svojim problemima i time što ih onemogućavaju da govore i da se bave više problemima ljudi. Nema šta da se žale, već treba da se bore kao danas i ne treba da ulaze u svađe i sebi dozvole vređanja jer će sa druge strane sale biti deset puta gore. Mi tamo nismo da bi nekog vređali, nego da ljudima u Srbiji govorimo šta je to kako može da bude bolje i na koji način do toga da dođu i to je razliku između nas i njih. Kada te neko vređa ‘lopužo lopovska’, ti na to ne možeš da odgovoriš na isti način, već se na to odgovara pristojnošću i argumentima. Na to se odgovara time što ćete reći ljudima da ćemo se sledeće godine zadužiti skoro osam milijardi od toga 5,5 za vraćanje starih kredita, a samo na kamate za kredite koje je vlast uzela potrošićemo 1,2 milijarde evra, to su ogromna sredstva“, rekao je Đilas.

Predsednik Stranke slobode i pravde je istakao da u Skupštini treba pričati i o nasilju u školama, drastično poskupelim kirijama za stanove da mlade parove koji ne mogu da plate i dodao da se to rešava građenjem stanova koji će se davati u najam po beneficiranim cenama.

Đilas je pozvao vlast da uvede porez na esktraprofit kompaniji kao što je Naftna industrija Srbije.

„NIS će ove godine umesto 208 miliona evra imati milijardu dobit. To je 800 miliona evra“, istakao je lider SSP-a.

„Vratite bar pola građanima Srbije da tim parama povečamo plate lekarima, medicinskim sestrama i nastavnicima, a ne da nam ministar Siniša Mali i Ana Brnabić govore da je to loše za investitore. To su uradili od Velike Britanije do Rusije. Zašto to ne može u Srbiji“, upitao je on.

***

BONUS VIDEO – Šta govore medijska tišina i mrak? – gosti Rade Veljanovski i Judita Popović

Komentari

Svi komentari (0)