Dr Milić: Borbu protiv korone u Srbiji obeležila konfuzija

Društvo 26. feb. 202122:50
Podeli:
Foto: Newsmax Adria

Borbu protiv epidemije koronavirusa u Srbiji obeležila je kontradiktornost i konfuzija u donošenju mera, ocenila je dr Jovana Milić, naučna saradnica Univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji.

„Na početku su bile oštre i vrlo ozbiljne mere, kada je zatvoreno sve, da bi onda došlo do naglog popuštanja zbog čega je tokom leta došlo do tog drugog talasa koji nije zabeležen nigde u Evropi“ navela je ona gostujući u Pregledu dana Newsmax Adria.

Foto: Newsmax Adria

Čini se, kako je ocenila, da još uvek vlada konfuzija u protokolima kako da se postupa sa pacijentima, koji se leče kod kuće, koji lekovi da se koristite i kako da se leče srednje teški pacijenti.

Kao jednu od posledica te konfuzije navela je i neracionalnu upotrebu antibiotika u lečenju kovida u Srbiji.

Govoreći o Italiji, Milić je navela da je u toj zemlji trenutno u toku druga faza vakcinacije, kada počinje vakcinisanje opšte populacije.

„Za sada su vakcinisani uglavnom zdravstveni radnici i korisnici staračkih domova, što je daleko od kolektivnog imuniteta“ objasnila je.

U Italiji su, prema njenim rečima, u upotrebi Fajzerova vakcina i AstraZeneka.

„Što se tiče Sputnjikove vakcine mislim da neće biti problema jer već imamo objavljenu treću fazu istraživanja pa će je uskoro registrovati i Evropska agencija za lekove. To još ne postoji za kinesku vakcinu“ navela je ona odgovarajući na pitanje da li će biti problema za putovanje u Evropsku uniju onih građana koji su vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija u Italiji, ona navodi da je danas zabeležen najveći broj novoobolelih od početka godine, kao i da se poslednjih dana beleži rast broja obolelih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Komentari

Vaš komentar