Šutanovac: Mnogima u Beogradu, a i van njega nije najjasniji novi praznik

Emisije 15. sep. 202122:37 > 22:47
Podeli:
Dragan Šutanovac, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Dragan Šutanovac Foto: Newsmax Adria

Predsednik Saveta za strateške spolitike Dragan Šutanovac rekao je u emisiji "Pregled dana" da nije samo mnogim ljudima van Beograda, nego ni u Beogradu baš najjasniji ovaj novi praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i da se stiče utisak da je sve urađeno na brzinu. Dodaje i da nije siguran da je izabran dobar datum za obeležavanje tog praznika.

„Ja, inače, nisam protiv ove vrste praznika, ne znam to srpsko jedinstvo to malo zvuči rogobatno u odnosu na praznik zastave. Zastava, kao takva, je za mene simbol državnosti, simbol nečega što mislim da u našem narodu treba da se poštuje“, rekao je Šutanovac.

Dodaje da nije siguran da je izabran dobar datum, jer datum proboja Solunskog fronta za njega je više simbol Srbije kao saveznika modernog sveta.

„Datum proboja Solunskog fronta ne bih povezivao sa samom zastavom. Ne znam ko je o tome odlučivao, pretpostavljam da su istoričari davali savete i da se  to uklapalo u nekakvu političku agendu. Sa druge strane, vlada koja je politički desničarska insistira na tom patriotizmu, a gde je patriotizam tu je vojska, crkva , zastava, himna, srpstvo…“, naveo je bivši ministar odbrane.

Upitan da li je moguće nekim dektretom obezbediti da građani istaknu zastavu, Šutanovac kaže da je siguran kada bi među građanima raspisali konkurs za himnu  ne bi svi glasali za „Bože pravde“, većina verovatno isto misli i na zastavu.

„Ima jedan bizaran detalj, mi smo Republika a na zastavi imamo dve krune, mi nismo monarhija već Republika i tu postoji nešto što bi jedan broj građana želeo da se promeni“, istakao je Šutanovac.

Pogledajte celokupno gostovanje Dragana Šutanovca u „Pregledu dana“:

 

Komentari

Vaš komentar