Dijana Hrkalović: Karika u aferi prisluškivanja predsednika?

Emisije 21. jan. 202119:49
Podeli:
Foto: NOVA S

Ko je prisluškivao predsednika i o čemu se šuška, pokušali smo da – oslušnemo. Ekipa emisije "Među nama" pokušala je da sazna da li je čitava ova afera ugrožavanje državnog poretka ili je posledica sukoba unutar vladajuće partije?

Ako ste mislili da se predsednik države pita baš za sve u ovoj zemlji, možda ste se prevarili. Neko izgleda prati i njegove poteze. Barem tako kaže MUP koji tvrdi da je prikupio dokaze da je predsednik nelegalno prisluškivan.

„Kad je neko najštićenija ličnost u državi, i najzaštićenija ličnost u državi, onda izgleda čudno sve ovo što nas zapljuskuje kao informacija da je godinu i po dana predsednik bio pod kontrolom nekoga. Taj neko se mora prvo tražiti u zemlji, pa onda u inostranstvu“, smatra nekadašnji dekan Fakulteta bezbednosti Radomir Milašinović.

Ako je tako – ko je onda sledeći na potezu i šta treba činiti?

„Šta treba da se uradi – kad se prisluškuje predsednik države? Onaj koji je zadužen za njegovu kontraobaveštajnu zaštitu mora da bude smenjen i otpušten odmah, a možda i da se podnese krivična prijava protiv njega ako je umešan u nešto što je nezakonito“, kađže bivši ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković.

Foto: NOVA S

Ali ako je on upao u slušanje zakonito, dodaje on, onda je Aleksandar Vučić u obavezi da objasni zašto je u kontaktu sa licima iz kriminogene sredine, odnosno sa vrhom organizovanog kriminala u Srbiji.

Prema mišljenju Milašinovića, Vučićeva bezbednost bila je apsolutno ugrožena ukoliko su znali gde je, s kim je, kako se ponaša, šta govori, s kim se javno sastaje i eventualno tajno.

Foto: NOVA S

„Prema tome, čini mi se da je ovde neko napravio veliku grešku, ili je greška proizašla iz samog sistema, što je verovatno“, ističe bivši dekan Fakulteta bezbednosti.

Onda je čitavu priču začinila i Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka u MUP-u, koja je ispitivana u vezi sa navodnim prisluškivanjem predsednika. A ovo je samo jedna od mnogih afera u njenoj karijeri, budući da su je povezivali sa navijačkim grupama i ljudima iz kriminogene sredine. Je li sve to onda pokazatelj da unutar samog SNS-a postoji sukob na relaciji Vučić-Stefanović?

„Nesumnjivo je da je ona bila jedna od najbližih saradnica Nebojše Stefanovića, a da opet on kada je govorio o njenom odlasku dao je krajnje šturo objašnjenje zašto ona odlazi, tako da u javnosti i dalje se ne zna zašto je ona otišla, i samim tim to u javnosti stvara neki teren za spekulacije, i sad na ovu celu misteriju oko njenog ispitivanja u vezi sa prisluškivanjem Vučića, tom nastavku sukoba njih dvojice o kom se spekuliše“, rekao je Ivan Milićević, novinar portala Nova.rs.

Foto: NOVA S

Zakon je jednak za sve, tako da ako predsednik poseduje dokaze koji ukazuju na izvršenje krivičnog dela, dužan je da ih, kao i svaki građanin, zajedno uz podnetu krivičnu prijavu protiv izvršioca koji mu je poznat, ili N. N. izvršioca, dostavi nadležnom tužilaštvu, naveo je za NIN predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović.

Ceo prilog novinara Marka Novičića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar