Delić: Daleko smo od kraja korone, virus treba i dalje pratiti

Emisije 19. apr. 202200:20
Podeli:
Foto:Newsmax Adria

Zatvara se punkt za vakcinaciju na Sajmu posle 15 meseci rada. Punkt je otvoren januara 2021. i ukupno je dato 568.000 vakcina. To je potvrdio zamenik gradočelnika Goran Vvesić i dodao - ovo govori o tome da korona polako odlazi. Da li je tako u emisiji "Pregled dana" govori infektolog u penziji prof. dr Dragan Delić.

Nema utemeljenja u struci i nauci o pobedi nad koronom, rekao je prof. dr Delić i upitao kakva je to pobeda kada je virus ostvario svoj cilj.

„On je preskočio barijeru vrste, ušao u humanu populaciju, prilagodio se svojim biološkim osobinama i ostao u nama. Kakva je to pobeda ako je preko šest miliona ljudi preminulo u svetu i pitanje je koliko će ih još umreti. Pitanje je koliko će njih još od postkovida stradati, koliko će kolaterelne štete biti sa nekovid bolesnicima? To su brojke koje su za mene zabrinjavajuće. Ovo je tragedija epskih razmera koja nije smela da se desi ovakvim intenzitetom“, istakao je on.

Prema njegovom mišljenju, pandemiju ne možemo sprečiti sa novootkrivenim infektivnim agensom, ali sa svojim znanjem, organizacijom zdravstvenog sistema možemo da utičemo na intezitet te pandemije, njeno trajanje i broj talasa i tu smo zakazali.

Mere su ukinute i to nije slučaj samo kod nas, a ako se izuzmu jezive slike iz Kine čini se da se koroni vidi kraj.

"Postoji heterogena situacija u svetu i Srbija ne može da se uporedi sa zemljama Zapadne Evrope. Kod nas vakcinacija nije uspela zato što nije bila ni brza, ni masovna. Problem je bio jer nije bilo edukovano stanovništvo, što lekari nisu imali proaktivan stav po pitanju vakcinacija, nepostoji i poverenje između zdravstvenih radnika i pacijenata, nije poštovan Zakon o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a tu je i politizacija - previše se politika umešala i u vakcine i u organizaciju epidemijskih mera", objasnio je Delić.

Upitan da li će nas koštati ukidanje mera i nenošenje maski, odnosno šta nas čeka na jesen, Delić je rekao da smo do sada platili nerazumno visoku cenu.

Dodaje da dolazi letnji period koji virusu ne odgovara u smislu prenosivosti i zaraznosti jer smo na otovorenom, ali doći će jesen i zima a virus će biti na južnoj polulopti gde su mnogoljudne i siromašne zemlje u kojima je obuhvat vakcinacije gotovo simboličan pa će virus tu slobodno da cirkuliše i mutira.

"Te mutantne forme mogu da dođu tokom jeseni i zime i one mogu da zaobiđu našu imunološku zaštitu koju smo stekli ili preležanom infekcijom ili vakcinom", napomenuo je Delić.

Upitan da li sada treba smanjiti obuhvat testiranja na koronu, Delić je podsetio da se mi toga nismo pridržavali, ali da treba pratiti ovaj virus i njegove mutacije.

"Trebalo bi razlučiti koji su to virusi koji u ovom trenutku cirkulišu u populaciji", istakao je on.

Pogledajte celokupno gostovanje prof. Dragana Delića u emisiji "Pregled dana":

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar