Da li će društvene mreže plaćati medijima za sadržaj

Emisije 20. feb. 202122:01
Podeli:
Foto: Newsmax Adria

U Australiji vlada sukob između vlade te države i društvene mreže Fejsbuk. Vlada želi da Fejsbuk medijima plaća za sadržaj koji plasira svojim korisnicima, dok kompanija to odbija. Da li će kulminacija ovog događaja dovesti do nove poltike državnih institucija prema društvenim mrežama, u emisiji NewsMax Adria "Pregled dana" komentariše direktor portala Netokracija.rs Marko Mudrinić.

U Australiji rat između Fejsbuka i države dolazi do kulminacije. Nakon odluke Vlade Australije da uvede zakon koji će obavezati društvene mreže da medijima plaćaju za sadržaj, Fejsbuk je uveo blokadu sadržaja za sve korisnike iz Australije. Već postoje predviđanja da će države širom sveta usvojiti praksu Australije i uvesti naplatu korišćenja medijskih tekstova.

Kompanija Fejsbuk je saopštila da vlada ne razume kako funckionišu društvene mreže i ukinula news sadržaje.

POGLEDAJTE JOŠ:

U međuvremenu, Gugl je postigao dogovor sa medijima o plaćanju naknade, tako da premijer Skot Morison smatra da će sada zemlje pratiti njegov primer.

Marko Mudrinić, suosnivač i direktor portala Netokracija.rs kaže da je ova situacija dovela do toga da sadržaj ne dolazi do publike kojoj bi takve informacije značile, već da je većina tekstova „klik bejt“, odnosno služi da privuče pažnju.

„Ovakvi odnosi nisu povoljni po medije, oni su i zaslužni za propast medija“, navodi Mudrinić.

Društvene mreže su nekada glasile za dobru stvar, servis za demokratske vrednosti, dok sada „ne služe ničemu, sem da prodube razlike u društvu“.

Situacija prošle godine, nakon ukidanja naloga bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, pokazala je svetu da „Zakeberg ima previše moći“, ocenio je Mudrinić.

Pravila korišćenja društvenih mreža navode da one nisu odgovorne za sadržaj koji se na njima plasira, zato one mogu služiti i u političke svrhe.

„Desnica je uzela maha, uspeli su da svoje ideje proguraju kod šire publike zahvaljujući društvenim mrežama“, kaže Mudrinić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar