GOST Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta
Foto: Nova S

Kad će da se kopa litijum, a po svoj prilici vlast poručuje - da hoće, jer od najgluplji sam do aktivisti uništavaju svoju državu za tuđu račun, svi argumenti navode na povratak Rio Tinta i verovatno ne samo njega. Tim povodom gost Dnevnika je predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta.  On je na početku emisije pozvao sve Beograđane i sve ljude da što masovnije u nedelju izađu na protest protiv zagađenja vazduha kod Savskog mosta.

Upitan hoćemo li praviti baterije od litijuma, jer je predsednik pre neki dan domonstirao kao to izgleda u Norveškoj, a sve ono što se događa prethodnih dana govori u prilog tome da su se pokajali zbog svojih ranijih odluka, Ćuta je rekao da ne zna šta je predsednika dovelo u to stanje da on stalno, svaki put ponavlja da je glup.

„Da je ispao glup, da je propustio tu najveću šansu, njemu je očigledno litijum pomračio um, pa ja samo postavljam pitanje kada smo mi tako malobrojni, kad nas nema dovoljno i kada smo budale, izdajnici, strani plaćenici što to nije lepo rešio pošto ima svu moć, vojsku, što ne završi više s nama tu priču i dovede Rio Tinto i sve svoje strane kompanije i krene da se kopa litijum. Mislim da nešto tu nije u redu“, naveo je on.

Ajde da vidimo šta će da se desi ukoliko bilo ko krene da vraća Rio Tinto i reinkanira taj projekat, da vidimo kako će da izgleda ta situacija, upitao je Ćuta.

„Recimo, oni vrate Uredbu, izglasaju šta sve treba da izglasaju i krene mehanizacija ka dolini Jadra. Šta se onda dešava? Onda će morati Vučević da podigne, vojsku, tenkove avione i da pozove Vulina i to će smo tako da se rešava“, rekao je Ćuta.

Upitan da prokomentariše slab odziv građana na skupu povodom godišnjice prvih blokada zvog iskopavanja litijuma u nedelju u Beogradu, on je rekao da ima dosta iskustva u organizaciji tih protesta od petorice na početku do 20.000 u Beogradu više puta.

Pogledajte celokupno gostovanje Aleksandra Jovanovića Ćute u Dnevniku:

 

 

 

 

 

 

Komentari

Svi komentari (6)