Ćuta: Izgradnja MHE postaće najomraženija profesija u zemlji

Emisije 01. jan. 202121:49 > 21:50
Podeli:
Foto: Newsmax Adria

NewsmaxAdria će u narednih nekoliko dana emitovati specijalne "Preglede dana", a gost večerašnje emisije je Aleksandar Jovanović Ćuta iz Udruženja Pokreta "Odbranimo reke Stare planine". Jovanović je jedan od onih koji veruje da je moguće povezati građane i van partija i izborne kampanje, i da solidarni i ujedinjeni mogu da odbrane ono što je zajedničko svima - vodu, zemlju vazduh.

„Odbranimo reke Stare planine“ je pokret koji je prevazišao geografsku oblast u kojoj je i zbog čega je nastao pre četiri godine i postao je obrazac za mnogobrojne lokalne inicijative. Aleksandar Jovanović Ćuta Beograđanin, poreklom sa Stare planine, uspeo je da jednu lokalnu priču podigne na nacionalni nivo i da reke Stare planine sačuva od pretvaranja u pogonsko gorivo za minihidroelektrane.

Na pitanje da li su uspeli da u 2020. godini odbrane reke na Staroj planini, Jovanović je rekao da se ova godina može definisati kao ratna godina jer smo, kako kaže, „nakon tri godine oslobodili Staru planinu od svih onih koji su je napali i svih budućih kojima smo izbili iz glave ideju da mogu da dođu, da trpaju sebi novac u džep, a nas ostavljaju bez naših reka“.

On je napomenuo da se uprkos sudskim odlukama, ne može očekivati da će neko zidati minihidroelektrane.

„Izgradnja minihidroelektrana postaće najomraženija profesija u zemlji, u pitanju je zločin nad ljudima i prirodi. Stara planina je slobodna teritorija i za nju važi odluka od juna, a to je ekološka autonomija. To znači da ćemo zakone, dok se ne uspostavi pravna država, sprovoditi mi i ljudi koji tamo žive“, istakao je Ćuta.

O čemu je još govorio Aleksandar Jovanović Ćuta možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar