Bugarski: Tražimo hitno vanredno stanje u proizvodnji mleka

Emisije 24. jun. 202100:06 > 00:14
Podeli:
Foto: Newsmax Adria

Udruženje proizvođača mleka zatražilo je od Vlade Srbije i premijerke Ane Brnabić hitno uvođenje vanrednog stanja u proizvodnji mleka, saopštila je Sanja Bugarski u emisiji NewsMax Adria "Pregled dana".

POGLEDAJTE JOŠ:

Danas je održan hitan sastanak Udruženja, na kojem su prisustvovali i neki predstavnici ministarstva, a članovi su uputili zahtev premijerki Brnabić.

„Konačno smo se pokrenuli, mi smo ljudi koji radimo 365 dana godišnje i nemamo kada da sastančimo i da se organizujemo za proteste. Obratili smo se Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić sa zahtevom da se hitno uvede vanredno stanje u proizvodnji mleka“, kazala je Bugarski iz Udruženja proizvođača mleka.

Ovo je problem koji postoji već šest godina, ističe Bugarski, jer je otkupna cena mleka izuzetno niska, a izazvana poremećajem tržišta Evropske unije i Rusije.

„Problem je i pronalazak adekvatne radne snage, ali i cena dnevnica. Pokušavali smo godinama da dođemo do zanatno bolje cene sirovog mleka, ali se to nije ostvarilo“.

Prošle godine svet je pogodila pandemija koronavirusa, a proizvođači mleka bili su jedni od retkih koji su radili tokom trajanja vanrednog stanja. U međuvremenu je cena žitarica skočila za čak 100 odsto, što je dodatno otežalo rad proizvođačima mleka.

Sanja Bugarski Foto: Newsmax Adria

„To znači da kompanije koje izvoze žitarice žele da zarade jako velike količine novca, a interes Srbije treba da budu meso i mleko, a ne sirovine“, istakla je Bugarski.

Udruženje smatra da je neophodno da se ministarstvo finansija uključi u rešavanje problema, jer je ovde reč o trgovini, poručila je ona.

Pogledajte gostovanje Sanje Bugarski u emisiji NewsMax Adria „Pregled dana“:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar