Foto:Nova.rs

Kapaciteti bolnica u Beogradu su popunjeni, pa je tokom noći 20 obolelih od korone prebačeno u zdravstvene centre u drugim gradovima u Srbiji. Klinička slika pacijenata se drastično pogoršava u samo nekoliko sati, mesta je i u unutrašnjosti sve manje, a zdravstveni radnici rade u smenama po 12 sati i na ivici su snage, rekle su doktorka Anđelka Gavrilović iz KBC Zvezdara i rukovodilac bolnice broj tri u Kragujevcu Marina Petrović za Probudi se na televiziji Nova S.

One su govorile o tome kako izgleda borba sa prve linije fronta u bolnicama koje smeštaju novoobolele od korona virusa.

Doktorka Anđelka Gavrilović iz KBC Zvezdara kaže da su svi kapaciteti u Beogradu trenutno zauzeti.

„U našoj ustanovi je isti broj prijema i otpusta, to znači da onog trenutka kada se oslobodi postelja već imamo jednog pacijenta koji čeka na vratima. Ukoliko mesta nema, prvi pokušaj je da se pacijent smesti u najbližu bolnicu, a onda se upućuju u druge kovid bolnice u Beogradu kao što su Zemunska bolnica, bolnica na Bežanijskoj kosi, Dragiša Mišović. Ako u tom krugu ne budu imali sreće da im se oslobodi krevet, onda se upućuju u najbliže mesto ili dalje, u zavisnosti od toga da li ima slobodnih mesta“, navela je Gavrilović.

Sa druge strane, rukovodilac Bolnice broj tri u Kragujevcu Marina Petrović kaže da ni u ovom gradu mesta gotovo da više nema, intenzivna nega Kliničkog centra Kragujevac noćas je u potpunosti popunjena, te više nema ni jednog slobodnog kreveta za najteže pacijente, kojima je potreban respirator.

„Epidemiološka situacija je u Kragujevcu kao i u ostatku Srbije dostigla svoju kulminaciju i svaki dan i svaka noć je sve burnija i teža, kako za obolele, tako i za zaposlene u zdravstvenim ustanovama. Sve je više pacijenata koji zahtevaju hospitalno lečenje i sve je veći broj onih koji zahtevaju primenu oksigene terapije. Iz dana u dan broj slobodnih mesta je sve manji. U Kragujevcu je za sad sve pod kontrolom, ali je situacija vrlo teška i mi smo jutros morali da otvorimo petu kovid bolnicu u okviru kliničkog centra. Jedinica intenzivne nege je noćas potpuno popunjena i nemamo nijedno slobodno mesto. Trenutno radimo na proširivanju kapaciteta i očekujemo da se narednih dana kapacitet intenzivne nege proširi za 100 mesta“, rekla je Petrović i dodala da su i zdravstveni radnici na ivici snage.

„Radno vreme je organizovano na 12 sati, kako za sestre tako i za lekare, plus dežurstva. Sve je veći broj onih koji su zaraženi, a oni koji trenutno rade su zaista na ivici snage, jer ovo jako dugo traje i vrlo je mali broj izvršilaca u odnosu na broj pacijenata“, zaključila je Petrović.    

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)