Bodo Veber Foto:Newsmax Adria

Bodo Veber iz Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina bio je gost večerašnje emisije "Pregled dana" Newsmax Adria.

Veber je odgovarajući na pitanja o pozicije Nemačke, rekao da je nova vlada Nemačke čim je došla na vlast suočena sa velikim izazovom, odnosno ruskom invazijom na Ukrajinu.

„Niko nije verovao da će doći do toga da se Putin zaista odluči za invaziju na Ukrajinu u celini. Videli smo svu neodlučnost u Nemčkoj spoljnoj politici, posebno u odnosu prema Rusiji“, kazao je.

Gost „Pregleda dana“ je rekao da je Putin delovao kao racionalan, beskrupolozan, ali racionalan akter, makijavelistički.

„Zaista se čini kao da ova invazija ne može više racionalnim argumentima da se objasni. Znači, očigledno tu mora biti jedan neracionalan element u motivaciji. Koji, to je pitanje za stručnjake“.

Veber je dodao i da je Putin imao pogrešne procene još 2014. godine.

„On se već tada precenio da neće biti jedinstvene reakcije, a ipak je došlo do uvođenja sankcija tada. Mada, daleko slabijih nego sad. Sad se pogotovo precenio, jer je zaista došlo do jedinstvene reakcije“ rekao je, između ostalog, gost emisije „Pregled dana“.

Pogledajte celo gostovanje:

BONUS VIDEO: Najava novina NOVA za 9. mart

Komentari

Svi komentari (0)