Printscreen

Profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu doktor Goran Belojević rekao je da je iznenađen porastom broja dece koji su obolela od koronavirusa. On je naglasio da su deca od početka oboljevala, o čemu je govorio još u martu prošle godine, ali naglasio da se sada uočava izvestan trend rast obolelih među najmlađom populacijom.

Belojević je kazao da je virus i dalje u „borbi“, da se menja, što se jasno uočava kroz različite sojeve u kojima se pojavljuje, ali da ćemo kroz istraživanja bolje utvrditi o čemu se zapravo radi.

„Virus se jednostavno menja. Vakcina nije čovekova odbrana, njegova odbrana je imunitet, ali vakcina je tu da nam pomogne da se veštački odbranimo od virusa“, nastavio je doktor Belojević.

On je dodao da treba razlikovati ljude koji su samo oboleli od koronavirus, od onih koji su hospitalizovani.

„To se ogleda kroz mortalitet. Kod onih koji su hospitalizovani, mortalitet se pojačava na između 20 i 30 odsto, a kada pacijenti dođu na respirator, smrtnost je između 50 i 70 odsto, što je ozbiljan procenat. Tu nisu u pravu oni koji kažu da je ovo bezazlena bolest“, nastavio je doktor.

Na pitanje da li i najmlađa treba vakcinisati, Belojević je rekao da do 12 ne možete nikog vakcinisati.

„Ako država uvede obaveznu vakcinaciju, onda država preuzima svu odgovornost za sam proces vakcinacije. U slučaju neželjenih dejstava, vi možete tužiti državu jer vam ona garantuje da neće biti nikakvih nuspojava. Kada je u pitanju ova vakcina, ja se u to nikada ne bih upustio. Država može tu da upadne u ozbiljne probleme, jer mi ovde ne znamo šta će dalje biti, jako je to rizično“, rekao je Belojević i dodao da je uloga vakcine da smanji stopu mortaliteta.

Doktor je naglasio da nije moguće popuštanje mera ako imate povećanje broja zaraženih među najmlađima.

„Ako deca idu na onlajn nastavu, a imate povećanje broja obolelih, onda i treba da ostanu na onlajn nastavi dok se ne smanji broj obolelih. Sve suprotno bilo bi neozbiljno“, objasnio je Belojević.

Komentari

Svi komentari (2)