Podeli:
Foto:Google maps

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili od Boška Ničića, gradonačelnika Zaječara i komandanta kriznog štaba u tom gradu, do danas je testiran ukupno 301 radnik, mahom u ustanovama kulture koje planiraju da počnu sa radom, a kod 21 osobe utvrđeno je prisustvo virusa.

Grad Zaječar doneo je odluku da se zaposleni u svim ustanovama koje planiraju da uskoro budu otvorene ili počnu sa radom, nakon ukidanja vanrednog stanja, testiraju na Kovid-19. Ispostavilo se da među njima ima i pozitivnih na ovaj virus.

Koliko je radnika zaraženo po ustanovama – reč je o svim vrtićima, Narodnom muzeju, CK i Narodnom pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović”, Biblioteci, Istorijskom arhivu “Timočke krajine”, TO grada Zaječara i Domu učenika srednjih škola – informacije su koje nisu dostupne za javnost.

Kako nezvanično saznajemo, među zaraženima ima i članova ansambla Pozorišta “Zoran Radmilović”, 14 njih, ali izvori su želeli da ostanu anonimni.

Boško Ničić kaže da nema ovlašćenja za potvrdu ili demanti ovih informacija.
– Ja ne smem da navodim ime firme za svakoga zaraženog ponaosob. Samo dobijam zbirno koliko je ljudi testirano, a koliko je pozitivno – kaže Ničić za Nova.rs

On pri tom ističe da ustanove iz kojih su testirani zaposleni nisu radile, već su upravo kao meru predostrožnosti pre otvaranja, organizovale grupno testiranje. Samim tim, niko od obolelih nije zaražen na radnom mestu.

– Kada označite nekog kao radnika pozorišta, ko je zaražen, to je pogrešno, jer ako je i neko odatle zaražen, u trenutku kada je bio zaražen nije radio u pozorištu, ono je tada bilo zatvoreno – napominje Ničić.

Prema našim saznanjima, svi pozitivni na Kovid-19, bili su bez simptoma i imaju lakšu kliničku sliku a većina njih je, pre povratka u Zaječar, honorarno radila u Beogradu i drugim gradovima.

Ukupan broj pozitivnih na koronavirus u Zaječaru danas iznosi 116 ili 6,27 odsto od broja testiranih. Čekaju se rezultati za još 206 osoba, a njih 804 nalazi se u karantinu.

Prema zvaničnoj statistici, izlečeno je četvoro pacijenata, dok 59 njih imaju dva negativna testa i čekaju rezultate trećeg, kako bi se svrstali u kategoriju oporavljenih. Sa dva negativna testa pacijenti se otpuštaju na kućno lečenje.

Na Infektivnom odeljenju zaječarske bolnice ima 30 mesta, od kojih nisu sva popunjena, ali će se, sa trenutnim povećanjem novoobolelih, i ta mesta popuniti, izjavio je Ničić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, najmlađi oboleli od Kovida-19 u Zaječaru ima 24 godine, a najstariji 62.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar