Podeli:
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

Više od 7.000 građana iz 27 gradova i opština uključilo se u kampanju pomoći u okviru nacionalne platforme "Budi volonter" koja je pokrenuta pre mesec dana.

Volonteri su, kako su saopštili iz ove platorme, aktivni širom Srbije, a najviše ih je u Beogradu i Novom Sadu, većina ima između 20 i 40 godina, a ima i mlađih od 20 godina.

U Zrenjaninu i okolnim manjim naseljima, na primer, angažovano je preko 600 volontera, što je bilo dovoljno da odgovore na preko 3.600 poziva, koliko su primili od uvođenja vanrednog stanja, od sugrađana kojima je bila potrebna pomoć.

Kako se navodi u saopštenju, od ukupnog broja volontera u Zrenjaninu 220 su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva, obučeni za rad u kriznim situacijama, pa pored dopremanja namirnica starijim sugrađanima, učestvuju i u dezinfekciji javnih površina.

Platforma „Budi volonter“ olakšava rad štabu za vanredne situacije, jer imaju podatke o svim volonterima sa teritorije Zrenjanina na jednom mestu, i lakše mogu da ih kontaktiraju i upute na najbližu adresu.

“Od poziva sugrađana kojima je potrebna pomoć do dolaska volontera u Zrenjaninu je potrebno najviše sat i po vremena, dok u manjim mestima u okolini volonteri uspevaju da stignu na adrese za svega nekoliko minuta”, objašnjava član Štaba za vanredne situacije u Zrenjaninu i sekretar Gradskog vatrogasnog saveza, Zvonko Rakić.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE) Mihailo Jovanović kaže da je zahvaljujući platformi “Budi volonter” formirana sigurna i bezbedna mreža volonterske podrške starijima od 65 godina, koji su u obaveznoj izolaciji, kao i drugim građanima i građankama kojima je potrebna ova vrsta pomoći.

Prijave zainteresovanih građana koji žele da pomognu i budu volonteri se proveravaju kako bi se , sprečila svaka zloupotreba.

“Kada nadležne službe odobre prijavu, podaci o volonterima se prosleđuju lokalnim samoupravama, kako bi gradski i opštinski centri mogli da ih kontaktiraju i povežu sa građanima kojima je potrebna njihova pomoć”, naveo je Jovanović.

Stalna predstavnica Programa UN za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap napomenula je da je povezivanjem ove platforme sa telefonskim kontakt centrom omogućena prijava i uključivanje i onih volontera koji nemaju digitalna znanja i veštine, poput onih bez pristupa internetu i starijih sugrađana.

Svi zainteresovani za volontiranje i dalje mogu da se prijave popunjavanjem prijave na sajtu: ili besplatnim pozivanjem kontakt-centra COVID-19 na broj 19819, svakog dana od 8 do 22 časa.

Nacionalnu platformu “Budi volonter” realizovali su Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE), u saradnji sa platformom “Srbija stvara”, a uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar