Podeli:
Foto: N1

Vlada Srbije donela je danas uredbu kojom je omogućila da optuženi koji se nalazi u pritvoru može na suđenju tokom vanrednog stanja da učestvuje preko tehničkih sredstava za prenos zvuka i slike.

Odluku o prvostepenom suđenju na kojem optuženi učestvuje iz pritvora donosi predsednik veća sudija, odnosno sudija pojedinac i to u situaciji kada smatra da je prisustvo pritvorenika suđenju otežano zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti.

Uslov da do takve vrste glavnog pretresa odnosno suđenja dođe je i da je to tehnički moguće.

Advokatska komora Srbije usprotivila se uvođenju suđenja putem video-linka, odnosno aplikacije “Skype”, smatrajući da je “taj novi institut uveden u naše krivično-procesno zakonodavstvo jednim jednostavnim dopisom Ministarstva pravde sudovima”.

Takve mere “moraju biti donete u zakonitoj proceduri propisanoj Ustavom i od strane nadležnih organa”, istakli su u Advokatskoj komori Srbije.

U Srbiji se protiv osumnjičenih da su prekršili mere samoizolacije, postupci vode putem video-linka, odnosno aplikacije “Skype”, radi pravosudnih službenika i lica protiv kojih se vodi postupak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram