Podeli:
Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih zaključno sa današnjim danom, koronavirus je potvrđen kod 126 korisnika i 33 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ukupno je izlečeno 487 korisnika ustanova socijalne zaštite i 182 zaposlena u tim ustanovama.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Ministarstvo navodi da je prisustvo virusa COVID -19 potvrđeno u gerontološkim centrima u Nišu, Obrenovcu, “Jelenac” u Aleksincu, Knjaževcu i Mladenovcu.

Koronavirus je potvrđen i u centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Beogradu i Nišu, u Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, kao i u Domu za smeštaj odraslih lica Kulina.

Takođe, korona virus je potvrđen i u domovima za smeštaj odraslih i starijih “Miljakovački vinogradi” u Beogradu, “Radost” u Negotinu, “MeliorVita” i Gardoš u Zemunu, “Nada” u Beogradu, “Eskulap centar” u Nišu i “S. Nikola” u Negotinu.

Ministarstvo navodi da ukupan broj ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Od toga je 57 ustanova za odrasle i starije (devet domskih odeljenja pri Centrima za socijalni rad, 23 grontološka centra, osam domova za smeštaj odraslih i starih, tri ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom i 14 ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama) i 17 domova za decu i mlade (10 domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, tri zavoda za vaspitanje dece i omladine i četiri ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju).

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Republike Srbije iznosi 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika.

Komentari

Vaš komentar