Podeli:
Foto: Nela Bunčić/Nova.rs

Svi koji imaju osećaj otežanog disanja, kratkog daha i nedostatka vazduha treba bez odlaganja da se jave lekaru zbog sumnje na koronavirus, poručila je danas zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević.

Na pitanje novinara koji su to najblaži simptomi kada treba građani da zatraže pomoć lekara, ona je rekla da oboleli sa blažom kliničkom slikom imaju simptome: infekcije gornjih respiratornih puteva, sekreciju iz nosa, kašalj, osećaju grebanje u grlu i temperaturu različite visine.

“Temperatura može da bude i 39, ali i sa takvom visokom temperaturom ne mora da se radi o teškoj kliničkoj slici. Onaj trenutak kada apsolutno treba da se traži pomoć lekara je bilo kakav osećaj otežanog disanja, ubrzanog disanja, kratkog daha i osećaj nedostatka vazduha. U tom slučaju ne treba odlagati javljanje lekaru”.

Napomenula je da treba imati u vidu da to nije trenutan osećaj već stanje koje traje, pošto nekada i stanje panike može tako da izgleda.

Ipak, kako kaže, pacijent može da prepozna to stanje u slučaju korone.

Milošević je rekla da se svi za koje se sumnja da su zaraženi koronom javljaju Infektivnoj klinici, koja radi 24 sata dnevno.