Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Grad Beograd je za vreme vanrednog stanja roditeljima dece koja idu u privatne vrtiće ukinuo subvencije, pri čemu je od vrtića zatražio da svoje usluge do daljeg ne naplaćuju, kaže za Nova.rs predsednica Udruženja privatnih predškolskih ustanova Beogad (UPV Beograd) Dušanka Tasić i naglašava da će, ako se ta odluka ne promeni, većina privatnih vrtića uskoro biti ugašena.

“Od 1. januara 2015. godine, kada je počela da se primenjuje odluka o sufinansiranju boravka dece u privatnim vrtićima, Grad Beograd do sada privatnim vrtićima isplatio 11 milijardi dinara. Neki od njih su prošle godine legalno prijavili dobit od 200 do 300 hiljada evra što znači da su jako dobro poslovali”, rekao je Vesić u ponedeljak u Beogradskoj hronici obrazlažući svoju preporuku privatnim vrtićima da u toku vanrednog stanja ne naplaćuju usluge.

On je tom prilikom dodao i da ukoliko to neko i bude uradio “mi ćemo uputiti roditelje na Zakon o obligacionim odnosima i pomoći im da se izbore na sudu”.

Predsednica UPV Beograd kaže za Nova.rs da je Vesićeva izjava o tome koliko je novca otišlo privatnim vrtićima, pored toga što je netačna, izazvala i jako neprijatnu situaciju u društvu.

Privatni vrtići traže nastavak subvencija

Predsednica UPV Beograd kaže da Udruženje od Grada Beograda traži samo da nastavi plaćanje subvencija roditeljima kao i do sada, što je 50 odsto od cene vrtića u danima kada je dete odsutno, a roditelji bi taj novac prosleđivali vrtićima.

“Naravno da ni jednom vrtiću nije palo na pamet da u ovoj vanrednoj situaciji naplaćuje punu cenu. Mi samo tražimo da se nađe neko rešenje i da bez velike štete po grad nastavimo da funkcionišemo. Deo tereta ćemo mi svakako podneti”, kaže Tasić.

“Grad ni jednog trenutka nije finansirao privatne vrtiće, već je pomagao roditeljima. Privatni vrtići ni dinar ne dobijaju, taj novac ide roditeljima”, kaže Tasić, koja je već 25 godina vlasnica i direktorka vrtića “Studio za decu Zmaj”.

Ona objašnjava da privatni vrtići sami plaćaju zakup, struju, grejanje, doprinose, plate, troškove, opremu, a grad sve to radi za državne i plus subvencioniše boravak u njima.

Roditelji, kako kaže, državnim vrtićima plaćaju najviše 5.600 dinara, od čega im se odbijaju dani kada dete nije tu, dok privatni priliv novca imaju isključivo od korisnika.

“Daje nam se preporuka da ne naplaćujemo ništa od roditelja, a da moramo da zadržimo svakog zaposlenog i isplaćujemo lični dohodak. Ja ću možda da se izvučem mesec dana, ali šta ću dalje”, kaže Tasić i dodaje:

“Očigledno imam alchajmer, ne znam gde su te pare koje je Vesić rekao da privatni vrtići imaju. Sada sve javno može da se vidi u Ministarstvu finansija, poslovanje svakog vrtića, sve ide preko računa, prema tome dajte da ne pričamo gluposti”.

I roditelji čekaju odluku grada

“Dobili smo mejl od vrtića u kom su nam napisali da, zbog odluke grada, trenutno nisu u mogućnosti da primaju uplate za decu”, kaže jedan od roditelja čije dete ide u privatni vrtić “Bajka”.

On objašnjava da im je iz vrtića saopšteno da se čeka krajnja odluka grada, od koje sve zavisi, pa ni njima ne preostaje ništa drugo nego da čekaju.

Snežana Volic, koja već dvadeset godina vodi vrtić “Čili Vili”, kaže da osim toga što vrtiće dovode u bezizlaznu finansijsku situaciju, izjave gradskih čelnika pokazuju nepoštovanje.

“Nepoštovanje je dati takvu preporuku, i još je veće nepoštovanje označiti nas kao profitere koji nemaju pravo da se pobune. To nije u redu. Nije samo do finasiranja, nego je to nipodaštavanje jedne ozbiljne i važne funkcije vaspitanja i obrazovanja dece”, kaže Volic kometarišući Vesićeve izjave.

Ni jedan privatni vrtić ne može da izdrži duže od tri meseca

“Ne možemo da izdržimo krizu koja ne znamo ni koliko će da traje. Neko može da izdrži pola meseca, neko mesec neko tri, ali ne može niko da izdrži preko tri meseca zato što su to ogromni troškovi, veliki broj ljudi, veliki iznos poreza i doprinosa”, kaže Volic za Nova.rs.

Naglašava da ona prva ne želi da otpusti vaspitače, među kojima su i saradnici sa kojima radi već 20 godina, od osnivanja vrtića.

Aleksandara Nikitović, čiji vrtić ima 10 zaposlenih, i u njega ide 60 dece, kaže da ukoliko grad ne odluči da pomogne, ona će najkasnije do prvog aprila morati da zatvori.

Rad preko onlajn platformi

Snežana Volic kaže da je njen vrtić već prvog dana vanrednog stanja, još pre preporuke iz Ministarstva prosvete, uveo onlajn komunikaciju sa roditeljima i decom, kao i da je to uradila većina privatnih vrtića.

“Radimo najviše što možemo u ovim okolnostima, radimo onlajn platforme, pravimo jednu potpuno novu metodologiju. Od 16. marta, otkad je uvedeno vanredno stanje, mi smo u neprekidnom kontaktu sa roditeljima, šaljemo im pomoć i podršku, ne samo kako da zabave decu nego se bavimo i podrškom odraslima, jer je nama vrlo bitno i da roditelji održe dobro psiho-fizičko zdravlje”, objašnjava ona za Nova.rs.

“Danas sam zvala knjigovođu da vidim šta uopšte mogu da radim. Meni je samo kirija 2000 evra, ukupni fiksni troškovi sa platama 12 hiljada evra. Eventualno mogu da sačekam prvi april, da vidim da li će se nešto promeniti. Ne mogu dugo da čekam, da bih to dva meseca podnela morala bih da prodajem nekretnine i svoj stambeni prostor”, kaže Nikitović za Nova.rs.

Dodaje da ako bude bila primorana da zatvori vrtić, neće više pokretati isti posao.

Vesić je u ponedeljak izneo i podatak da na teritoriji grada Beograda oko 58.000 dece ide u državne vrtiće, a oko 20.000 u privatne.

To prema procenama Nikitović, znači da, ukoliko se privatni vrtići zatvore, 40.000 roditelja će biti u problemu zbog nemogućnosti da dete neko čuva, dok će između 4 i 5 hiljada vaspitača ostati bez posla.

“Velika je to mašinerija ljudi koji značajnu i plemenitu stvar rade da bi se to ostavilo”, zaključuje ona i podseća da privatni vrtići nisu preduzetnici, već sa su osnovani u saradnji sa državom i da u saradnji sa njom rade, pa nije u redu da sada budu prepušteni sami sebi.