Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Beogradska "Gradska čistoća", u koordinaciji sa Gradskim štabom za vanredne situacije, od večeras počinje dezinfekciju javnih površina iz svoje nadležnosti, koristeći hlor kao dezinfekciono sredstvo, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Kako se navodi na zvaničnom gradskom sajtu, “Gradska čistoća” će pomoću dezinfekcionih sredstava od večeras prati beogradske ulice sa oko 15 cisterni i 10 auto-čistilica, koje će krenuti iz centralnog dela grada, gde je pojačana frekvencija stanovnika, a potom će nastaviti ka rubnim delovima Beograda.

“Higijena u gradu Beogradu je u ovom trenutku od ključne važnosti, a kako bi preduzete mere za sprečavanje širenja koronavirusa zaposleni u ovom preduzeću mogli da sprovode, važno je da budu zaštićeni i ostanu zdravi”, navedeno je u saopštenju, a prenosi Beta.

Direktor “Gradske čistoće” Marko Popadić rekao je da je to preduzeće preduzelo sve raspoložive mere sprečavanja infekcije novim virusom korona medju svojim zaposlenima.

“Svim zaposlenima su podeljena sredstva za dezinfekciju ruku i vozila, kao i zaštitna oprema poput maski i rukavica. Pojačana je higijena prostorija i kruga preduzeća, kao i svih vozila, mehanizacije i pratećih objekata”, rekao je Popadić i dodao da su svi zaposleni koji spadaju u rizičnu grupu povučeni sa terena.

On je ocenio da “Gradska čistoća” mora da nastavi da funkcioniše, jer je odnošenje smeća, dezinfekcija ulica i njihovo pranje u ovom trenutku od velike važnosti za sve gradjane Beograda.

“Daćemo svoj maksimum u borbi protiv ove pošasti i molimo sve sugradjane da bez preke potrebe ne izlaze napolje. Ukoliko su u mogućnosti, treba da uklone svoja vozila sa javnih površina, kako bismo mogli da ih nesmetano dezinfikujemo. Takođe, neophodno je da se zatvaraju kontejneri nakon odlaganja smeća i da se za to koriste nožne papuče, kako ne bi dolazili u kontakt sa kontejnerom”, kazao je Popadić, navodi se u saopštenju.

On je apelovao na građane i da u komunikaciji sa radnicima na terenu drže odstojanje od dva metra, zbog sopstvene zaštite, kao i zbog zaštite zaposlenih, koji, bez obzira na vanrednu situaciju, rade 24 časa dnevno.