Podeli:
Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

Ličnim donacijama zaposlenih u kompaniji Nordeus obezbeđeno je 15 respiratora za medicinske ustanove u Srbiji, a iz ove kompanije za Nova.rs kažu da ne traže priznanje za donaciju.

“Hteli smo da pomognemo u ovoj teškoj situaciji i ohrabrimo ostale, koji su u mogućnosti, da pomognu na koji god mogu način. Više od 10 kompanija iz cele Srbije je kontaktiralo nas ili UNICEF sa željom da i oni pruže podršku inspirisani našom akcijom. Svi smo u ovome zajedno i izuzetno nam je drago da je naša akcija podstakla druge da pomognu”, kaže za Nova.rs Geret Arkulus iz Noredusa.

Ideja je, kako kaže, došla od kolege Miloša Paunovića, koji vodi Nordeus Hub, ali potiče iz kulture vraćanja zajednici koja je oduvek deo Nordeusa.

Gareth Arculus/ Foto: Promo/Nordeus

“Kroz 10 godina postojanja naučili smo da naši ljudi uvek žele lično da pomognu i u trenucima kada ne možemo da ponudimo naše znanje, tražimo druge načine da pružimo podršku. Mnoge naše kolege su ponudile pomoć jedni drugima, svojim porodicama i starijim sugrađanima u svom okruženju, ali ovo je bio naš način da pomognemo ljudima koji su direktno ugroženi. Polovinu novca smo prikupili kroz lične donacije naših zaposlenih, a osnivači su donirali drugu polovinu”, kaže Arkulus.

“Javili smo se našim dugogodišnjim partnerima UNICEFu Srbija da vidimo kako možemo najbolje da pomognemo u rešavanju prioritetnih problema. Uspeli smo da sakupimo dovoljno novca za nabavku 15 od 50 respiratora koje je UNICEF naručio i koji će uskoro biti dopremljeni tamo gde je najpotrebnije”.

On dodaje da Nordeus istražuje gde je još potrebno da usmeri svoja sredstva, a detalje svega što u uradili do sada imaće na kraju ove nedelje.

Upitan kako se kompanija suočava sa krizom Arkulus kaže da od četvrtka, 12. marta, svi zaposleni rade od kuće.

“Zahvalni smo na činjenici da radimo u digitalnoj industriji sa digitalnim proizvodima pa možemo da nastavimo naš posao radeći onlajn, ali i taj rad ima svoje izazove. Naš prvi prioritet je bio da zaštitimo zdravlje naših kolega i porodica. Tek kada smo to uradili, krenuli smo da tražimo načine da dalje optimizujemo naš rad u ovim okolnostima” zaključuje Arkulus.

Nordeus beleži svoja iskustva, izazove i učenja kroz ovaj period i deli ih na sajtu i profilima na društvenim mrežama.

Da podsetimo, Unicef je zahvaljujući donaciji Nordeusa i uz donacije Phi Academy, Vojvođanske banke, redovnih donatora i UNICEF-ove ambasadorka Ane Ivanović obezbedio ukupno 50 respiratora za medicinske ustanove u Srbiji.