Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U vrtićima je manji broj dece, poštuju se sve mere zaštite, tako da se ne bojimo zaraze, utisci su roditelja, koje smo drugog dana sreli kako dovode svoju decu u neke od državnih obdaništa. Moglo bi se reći da su roditelji poslušali savete epidemiloga i da su u obdaništa svoju decu doveli smo oni koji nisu imali drugu opciju za čuvanje.

I mi smo stekli utisak da je državnom vrtiću “Izvorčić” na Novom Beogradu, koji pripada Predškolskoj ustanovi “11. april”, prilično pusto. Dok smo stajali ispred ovog vrtića, a stigli smo oko 8.30, sve do 9.15, kada je krajni rok za prijem dece, videli smo ukupno sedmoro roditelja, od kojih je jedan doveo dva deteta.

“Nema puno dece, sad sam pitao vaspitačicu i kaže da ih ukupno ima osmoro. U grupi u koju ide moje dete, inače ih ima dvanaestoro, a sada ih je samo dvoje”, kaže Bratislav Kostić, koji je ćerku doveo u jaslenu grupu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako kaže, njegovo dete ima dve godine, pa situaciju sa koronavirusom nije u stanju da razume.

“Nema šta da mu objašnjavam, ono je malo, kako god da je staviš prihvata da je to tako. Već su se svi i deca navikli na to”, tvrdi on.

Na pitanje kako je protekao jučerašnji dan u vrtiću, odgovara da je dete reagovalo jedino na to što je vrtić prazan.

“Malo pre smo ušli unutra i dete mi je samo reklo ‘nema nikog”, objašnjava.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jovan, čiji sin ide u predškolsku grupu, kaže da je njegovo dete jedva čekao da vidi drugare, a sada ih od cele grupe ima samo troje.

“Juče kad sam došao po sina iz jedne druge grupe bila je vaspitačica i samo jedno dete sa njom, sedelo je tužno, usamljeno na klupi. Žao mi ga je bilo jer je bilo samo”, objašnjava Jovan.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zaposleni u vrtiću nisu želeli da nam kažu koliko je ukupno dece došlo danas i juče, ali nam je rečeno da taj broj ne prelazi pedeset odsto kapaciteta vrtića, koji inače može da primi do 200 dece.

Takođe nam je rečeno da se grupe trenutno ne spajaju, već da u slučaju da u grupu dođe samo jedno dete, ono ostaje samo u sobi sa vaspitačicom.

Što se tiče održavanja higijene i ostalih mera predostrožnosti, roditelji su, kako kažu, zadovoljni.

Ono što smo mogli da vidimo, jeste da su svi zaposleni, dok su se kretali po dvorištu, imali maske i rukavice, a videli smo i jednu vaspitačicu sa vizirom.

“Na ulasku u dvorište i sam objekat vrtića moramo da imamo zaštitne rukavice, masku, da pređemo preko sunđera sa hlorom, nakon čega nam isprskaju ruke, izmere i nama i detetu temperaturu, pa unosimo dete do sobe, odnosno do vaspitačice”, objašnjava roditelj Bratislav Kostić za Nova.rs

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dodaje da samo vaspitačica koja se nalazi na ulazu nosi vizir i rukavice, dok one koje su unutra sa decom nose samo maske i rukavice.

Jovan kaže da je njegov sin dovoljno veliki, i da sa nepunih šest godine odlično shvata situaciju u kojoj se nalazi.

“On zna i šta je korona i kako da drži distancu i higijenu, prošli smo to sve”, objašnjava i dodaje:

“Deca njegovog uzrasta mogu da shvate i kako treba da drže distancu i sve ostalo, problem je veći u manjim grupama.”

Što se tiče maski, kaže da se na to njegov sin već navikao.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako kaže, strah od prenošenja virusa u vrtićima nema.

“Svi smo izvadili potvrde za decu da su zdrava, niko nije nenormalan da povede dete, a da je neko u porodici bolestan. A što se tiče vaspitača i osoblja oni su svi prošli preglede. Mere temperaturu na ulazu, svi sa maskama, sve je sterilizovano”, priča Jovan za Nova.rs.

Kaže da dilemu oko vraćanja deteta u vrtić nije imao, jer supruga i on moraju na posao, a “život mora da se vrati u normalu”. Objašnjava da su sve tražene potvrde juče uredno doneli.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Roditelj koji je u vrtić doveo dva sina, takođe nam je potvrdio da strah od zaraze ne postoji, a da se na posao mora.

“Njima je sve to zanimljivo, oni su još mali pa ne mogu da razumeju sve”, rekao je on za Nova.rs.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon završenog doručka iz vrtića je napolje je izašlo samo petoro dece, koji su po uzrastu najverovatnije pripadali vrtićkoj i predškolskoj grupi. Mali broj mališana, oni sa godinu ili dve, koji idu u jaslenu grupu, očigledno je sa vaspitačima ostao unutra.

Obišli smo još jedan veći državni vrtić na Novom Beogradu.

U velikom dvorištu vrtića “Maja” oko dvadeset mališana, podeljenih u grupe do petoro, trčalo je po dvorištu ili se pelo na sprave za igru. O njima je brinulo, očigledno dovoljno vaspitača, opremljenih maskama i rukavicama, jer ih je za svaku grupicu bilo po najmanje dvoje.

U dvorištima vrtića su sve vreme mogle da se vide osobe sa krpama i sprejevima u rukama, koje su konstantno brisale sprave za dečiju igru.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar