Podeli:
Foto: TANJUG/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ bs

Srbija jeste na dobrom putu u borbi protiv korona virusa, jer ima jasno zasnovanu strategiju, stručnjake iz Kine, izjavila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević i poručila da je optimista.

Ona je, međutim, još jednom je podvukla da uspeh zavisi od svakog pojedinca u društvu.

Kisić Tepavčević je navela da se sada kreće u takozvani napad kada je pitanju borba protiv zaraze, a prethodni podaci govore da stručnjaci dobro rade posao, s obzirom da je prošlo 19 dana od kako je virus došao u zemlju.

“Da nismo sproveli mere sada bi taj broj na dnevnom nivou bio višestruko veći. Nadam se da će tako i ostati”, rekla je Kisić Tepavčević za TV Prva.

Pojasnila je da će sledeća strategija biti usmerena na masovno testiranje, a to se odnosi na osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa onima kod kojih je potvrđena infekcija, bez obzira što možda nemaju simptome.

Testiranja će se, kaže, povećati i za zdravstene radnike koji su na prvoj liniji odbrane.

Foto: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/

Ona je napomenula da bez obzira što će tragati za rezervoarom infekcije, suština je, kaže, izolacija, te poručuje da se svako od nas mora ponašati odgovorno i kao potencijalni nosilac infekcije.

Nezahvalno je reći koliko će ljudi biti testirano, odgovorila je Kisić Tepavčević na pisanje medija da je taj broj negde oko 10.000, navodeći da će biti testirani oni kod kojih postoji indikacija da su zaraženi.

Ona je istakla da se i do sada tragalo za kontaktima obolele osobe, koji su do sada bili u kućnoj samoizolaciji i dodala da se sada ide na striktniji režim i da će oni sada biti smešteni na druga mesta.

“Mi smo ti koji omogućavaju uslove za opstanak i razmnožavanje virusa. On ne moze nigde drugde da se razvija osim u nama. Za njega je idealna sredina osetljiva osoba. Tu ponovo počinje da se razmnožava i da jača”, rekla je Kisić Tepavčević.

Foto: Tanjug/ AP Photo/John Minchillo

Prema njenim rečima, virus može da ostane na nekoj površini, ali ne može da se razmnožava na predmetima.

“Od početka čitav svet nije shvatio ozbiljnost ovog virusa. Većina je mislila da će se zadržati u Kini. Posle je bilo jasno da to neće biti tako. Suština je u samoizolaciji. U Kini su provincije bile zatvarane, mnogi su se tome čudili, ali su kolege pokazale kako se treba nositi sa tim i sprečiti dalje širenje epidemije”, rekla je ona.

Kisić Tepavčević je podsetila da za virus korona ne postoji lek, niti vakcina, te da je ključna uloga u nama, navodeći da je izgleda najteži vid borbe upravo onaj koji je zasnovan na ljudskoj odgovornosti.

Ipak, sve je više odgovornih koji su, kaže, shvatili svoju ulogu.

“Ako se i dalje budemo ponašamo odgovorno i savesno, odnosno kao tim, mislim da smo na dobrom putu da pobedimo virus”, poručila je Kisić Tepavčević.