Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Zamenica direktora Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je boravak u zatvorenom prostoru, pogotovo tamo gde ima više ljudi, potencijalni visoki rizik za nastanak infekcije i savetovala da je najbolje izbegavati odlazak na takva mesta.

“Glavni savet u prevenciji je da izbegavate odlazak na takva mesta ukoliko možete, ali ako je to neophodno onda to treba učiniti uz opšte mere prevencije”, rekla je Kisić odgovarajući pitanja novinara na konferenciji u Palati Srbija.

Pojasnila je da je svaki boravak u zatvorenom prostoru, pogotovo tamo gde ima više ljudi, potencijalni visoki rizik za nastanak infekcije jer osobe koje su zaražene mogu da u sebi nose virus, a da nemaju nikakve simptome.

Zbog toga, ističe Kisić, nošenje maski u zatvorenim prostorima itekako ima smisla.

“Što se tiče nošenja maski na otvorenim prostorima, i tu nije na odmet, mada tu nije od tolikog značaja”, rekla je Kisić.

Kada je reč o klimama, odnosno centralizovanom načinu klimatizacije, rekla je da je pokazano da to može da “favorizuje kapljični put infekcije”, te da je nabolje prirodna ventilacija i češće provetravanje prostorija.

Pročitajte još:

“U svakom slučaju, uvek se više preporučuje da budemo na otvorenom prostoru, nego u zatvorenom, da se drži bezbedna distanca i da svako od nas napravi svoj način ponašanja kako bi sprečio da se zarazi ili da prenosi infekciju na druge ljude”, rekla je Kisić.

Navela je da je sada sve na nama samima, jer je, dodaje, u ovom periodu potvrđeno da itekako imaju smisla osnovne mere prenvencije – fizičko distanciranje i pranje ruku.

“Koliko god nam je zvučalo banalno da u 21. veku pričamo o osnovnim načinima prevencije koji uključuju pranje ruku i da se udaljimo jedni od drugih na bezbednu razdaljinu, te mere su pokazale da itekako imaju efekta”, zaključila je Kisić.

Kada je reč o načinima prenošenja novog korona virusa, podsetila je da je dominantan kapljičn put, ali da je moguće da se to dogodi i indirektnim kontaktom putem sveže kontaminiranih predmeta.

“Drugi putevi prenosa koji su se nekada spominjali poput hrane, vode nisu potvrđeni. Ulazna mesta infekcije su sluznica respiratornog trakta i konjuktiva oka”, dodala je Kisić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar