Podeli:
Foto:EPA-EFE/SANJEEV GUPTA

Vlada Japana uputiće Srbiji bespovratnu pomoć u vidu japanskog leka avigan, u količini neophodnoj za lečenje 100 kovid pacijenata.

Iako efikasnost japanskog leka favipiravir (avigan), koji se u Japanu koristi za lečenje influence, još uvek nije dokazana u lečenju obolelih od koronavirusa, ovaj lek se pokazao kao delotvoran u sprečavanju razmnožavanja virusa.

Upravo zbog tih ohrabrujućih rezultata, japanski lek avigan postao je predmet pažnje brojnih zemalja sveta, navodi se u saopštenju ambasade Japana.

U skladu sa tim, a u saradnji sa zemljama koje su pokazale interesovanje, Vlada Japana planira da dodatno unapredi klinička ispitivanja ovog leka u lečenju obolelih od koronavirusa.

Uzimajući u obzir da lek avigan, kao i drugi lekovi, ima i određena neželjena dejstva, od izuzetne je važnosti da se tokom primene ovaj japanski lek koristi adekvatno i u skladu sa svim medicinskim smernicama. Očekuje se da će ova pomoć doprineti daljem napretku kliničkog ispitivanja leka avigan, jer je za uspešno suzbijanje virusa SARS-CoV-2, od izuzetne važnosti istraživanje, kliničko testiranje i proizvodnja odgovarajućih lekova.

Vlada Japana je donela odluku da uputi hitnu bespovratnu pomoć svim zemljama koje su izrazile želju ili potrebu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar