Podeli:
Foto: Tanjug/ AP Photo/Emrah Gurel

"Sinoć su nas testirali i danas očekujemo rezultate. Čuva nas vojska i ne smemo da mrdnemo iz svoji soba", priča jedna od putnica koja je pre dve noći stigla u Beograd sa pariskog aerodroma. Tri dana je bila zaglavljena na aerodromu "Šarl de Gol", nadala se da će nakon pregleda završiti u kućnoj samoizolaciji, ali je umesto toga odvedena u karantin i smeštena u jedan hotel u Rakovici.

Kaže da još uvek na zna šta se dešava, niko im ništa ne objašnjava, testirani su i čekaju.

“Došli su sinoć da nas testiraju, u skafanderima i pod punom opremom. Rezultati bi trebalo da stignu tokom dana. Ako budem negativna, nadam se da će me pustiti kući u izolaciju. Ako budem pozitivna, valjda će me poslati u bolnicu”, priča naša sagovornica koja želi da ostane anonimna.

U sobi ih je četvoro i niko nema siptome koji ukazuju na zarazu.

“Sinoć sam pokušala da pomolim nos iz sobe, ali me je žena, vojnik sa puškom, vratila uz sobu. Gde si ti krenula?”, prepričava nam i anegdotu.

Kaže da ih prebrojavaju i deo po deo puštaju iz soba u trpezariju kada je vreme obroka.

Po sletanju u Beograd, nakon višednevnog “kampovanja” na aerodromu u Parizu, bila je pomalo ljuta i razočarana, nadala se da će otići kući i tamo ostati u samoizolaciji.

“U avionu su nam rekli: idemo samo da vas pregledamo, stanite u redove – ko je iz Beograda i ko nije iz Beograda. Ja sam stala u red za ove iz Beograda, jer sam odlučila da ću tu da budem u samoizolaciji. Nas koji smo rekli da smo iz Beograda su stavili u jedan autobus, mislili smo da nas voze u bolnicu da nas pregledaju, a oni su nas bez ikakvog znanja dovezli u hotel u Rakovici”, priča nam jedna putnica.

Nije joj bilo pravo.

“Kada sam došla na red, ja sam se pobunila, bila je svuda vojska oko mene, a ja sam rekla: Šta je ovo, vi ste meni rekli da me vodite na pregled. Oni su rekli: uđi u sobu i ćuti, u izolaciji si do daljeg. Ja tu više ništa ne mogu da uradim” pomalo je umorna naša sagovornica.

Pomalo je i ljuta, smatra da je reč o kršenju prava i dodaje da su ih u avionu slagali kada su im rekli da će ići samo na pregled.

Ipak, priznaje da u hotelu, uslovi nisu loši, imala je, kaže, više sreće od onih koji su završili u Subotici.
“Drugu grupu su odvezli u neki izbeglički kamp i oni su očajni tamo, nemaju nikakve uslove”, kaže naša sagovornica.