Podeli:
Volodymyr Melnyk / Panthermedia / Profimedia

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom uputilo je pisma ministru Nebojši Stefanoviću, gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću i gradskom Sekretarijatu za socijalnu zaštitu sa molbom da odobre jednosatnu šetnju osoba sa autizmom u pratnji njihovih staratelja.

U svom obraćanju nadležnima, Udruženje ukazuje na specifične potrebe osoba sa autizmom i potrebe onih koji brinu o njima u kućnim uslovima.

“O mnogima od njih brinu ostareli roditelji kojima je trenutno zabranjen izlazak 24 časa. Autistične osobe imaju povećanu potrebu za kretanjem, promenu svakodnevne rutine jako teško podnose, reaguju panično, agresivno ili autoagresivno. Za njih je zabrana šetnje bar jednom dnevno izvor velikog uznemirenja, koje može izazvati fizičku agresiju na ostale članove porodice”, navodi se u pismu.

Dodaje se i da priroda poremećaja osoba sa autizmom eliminiše potrebu za bliskim socijalnim kontaktima, tako da izlaskom u šetnju ne ugrožavaju bilo čije zdravlje.

“Molimo Vas da hitno razmotrite ovaj problem i odobrite bar jednosatnu šetnju osoba sa autizmom u pratnji njihovih staratelja, ili za to određenih osoba, jer ne predstavljaju nikakvu opasnost od širenja zaraze. Ako je moguće izvoditi kućne ljubimce, neophodno je obezbediti i za ovu, brojno zanemarljivu populaciju, čije porodice dodatno trpe veoma ozbiljne posledice u datoj situaciji sa potpunom zabranom izlaska”, zaključuje se u pismu Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.