Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zbog sve više upotrebljenih maski i zaštitnih rukavica koje se mogu videti na ulicama Srbije, lekari ponovo apeluju na sve građane da je to medicinski otpad koji može preneti zarazu i da je neophodno voditi računa o tome gde ih bacaju nakon upotrebe.

Otkako je na snazi mera nošenja zaštitnih maski na teritoriji cele Srbije, sve je više ljudi koji ih nose na otvorenom prostoru, te one posle upotrebe neretko završavaju na ulici, na travnjaku ili pored kontejnera.

Doktor specijalista stomatologije Predrag Miletić, apelovao je na sve građane da iskorišćene maske ne bacaju po pločniku, već u kantu za smeće ili kontejner.

Apelu doktora Miletića se pridružila i primarijus dr Slavica Plavšić.

Podsetimo, iz JKP Gradska čistoća su još u aprilu apelovali na građane da iskorišćenu zaštitnu opremu, kao i papirne maramice odlože u posebnu kesu koju je potrebno vezati pre ubacivanja u kontejner, kako bi se sprečilo eventualno dalje širenje zaraze.

Na sajtu JKP Gradska čistoća, navodi se da su najugroženiji oni komunalni radnici koji rade na pražnjenju sudova za odlaganje otpada.

“U normalnim okolnostima medicinski otpad u potpunosti drugačije odlaže od klasičnog komunalnog. U ovoj situaciji to nije moguće sprovesti, jer usled epidemije i klasični, kućni, komunalni otpad sa kojim radimo, veoma lako može postati infektivni, odnosno medicinski otpad”, nalazi se u saopštenju JKP Gradska čistoća.

Komentari

Vaš komentar