Podeli:
plate rast privreda
Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Klijenti koji prihvate zastoj u otplati nemaju obavezu plaćanja svojih kreditnih obaveza, ni po osnovu kamate ni po osnovu glavnice u narednih 90 dana, navodi se u objašnjenju Narodne banke Srbije (NBS).

Na taj način privredna društva i preduzetnici će u vanrednoj situaciji izbeći mogućnost da njihova dugovanja postanu dospela i da se na njih obračunava zatezna kamata. Isto tako, odlaganjem plaćanja dobiće i dodatnu likvidnost za svoje poslovanje, ističe NBS.

Iako se moratorijum odnosi na sve klijente, oni koji imaju stabilne prihode mogu da nastave da plaćaju radovno svoje obaveze bez korišćenja moratorijuma.

Model koji je preporučila NBS ne stvara nikakve dodatne troškove klijentima i predviđa neznatno uvećanja mesečnog anuiteta.

Odlukom NBS ostavljena je mogućnost da klijent sa bankom dogovori neki drugi način otplate obaveza nakon isteka perioda zastoja, ukoliko procene da je to isplativije za njih.

Osnovni model NBS predviđa da se tri anuiteta iz perioda zastoja dodaju na kraju otplatnog perioda, sa produžetkom otplatnog perioda za tri meseca.

Anuitet nakon moratorijuma se minimalno uvećava zbog raspoređivanja obračunatih obaveza iz perioda zastoja na preostali period otplate, objašnjava NBS.

Mogući alternativni modeli predviđaju da se u jednoj varijanti po isteku mordatorijuma klijent odjednom otplati sve obaveze iz perioda zastoja, i glavnicu i kamate, a po drugoj varijatni da klijent po isteku moratorijuma plati odjednom samo kamatu iz perioda zastoja.

NBS objašnjava da su banke obavezne da osnovni model ponude klijentu, dok su alternativni modeli mogući samo na izričit zahtev klijenta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram