Podeli:
Foto:Shutterstock

Pre samo nešto više od veka, zapadnjaci su govorili o Japancima isto ono što danas manje-više misle o stanovništvu Afrike, a Nemci su imali tretman kakav i sada "uživaju" stanovnici Balkana, piše časopis Biznis&Finansije.

Pošto je obišao veliki broj fabrika u jednoj zemlji u razvoju, jedan australijski stručnjak za upravljanje poslovanjem rekao je državnim zvaničnicima koji su ga angažovali:

” Gledajući vaše radnike, stekao sam utisak da ste vi jedna vrlo opuštena nacija, koja ne haje za vreme. Kada sam razgovarao sa vašim direktorima, oni su mi objasnili da takve navike nije moguće promeniti, jer su one duboko ukorenjene u vašoj kulturi”.

Pomenuti australijski stručnjak ocenio je da je u toj zemlji ključni problem – lenjost, te da “nije nikakvo čudo što je ta zemlja siromašna”.

Zemlja o kojoj je ovde reč je Japan, ali Japan s početka prošlog veka, piše časopis Biznis&Finansije.

Foto:Shutterstock

Poštedi me bože nemačkih puteva

Britanci su gajili takve predrasude i prema mnogim drugim narodima, pa i nekima u “srcu” Evrope.

Evo šta su, na primer, govorili o Nemcima pre nemačkog ekonomskog poleta sredinom 19. veka.

Prema mišljenju Džona Rasela, putopisca iz dvadesetih godina 19. veka, “Nemci su ljudi sposobni samo za težak fizički rad, koji ne zahteva mnogo razmišljanja. Oni nisu obdareni za istančano poimanje stvari, niti za dublja osećanja”.

Teško je poverovati da su predstavnici britanskog carstva u to vreme tretirali Nemce na isti način na koji i dan-danas razvijene evropske zemlje tretiraju stanovnike balkanskih zemalja, o čemu svedoči i sledeći primer: “Nemci su potpuno nesposobni za međusobnu saradnju. To se najviše vidi u lošem kvalitetu i slabom održavanju javne infrastrukture.

Putevi u Nemačkoj su toliko loši da sam morao da preusmerim svoja putovanja na Italiju”, žalio se Džon Mekferson, koji kao tadašnji vicekralj Indije sigurno nije bio naviknut na “autostrade”.

Foto:Shutterstock/Vale Cantera

Nekad i sad

Baš zato što je ovde reč o Japancima i Nemcima, narodima koji su izgubili oba svetska rata u prošlom veku a danas su u društvu vodećih ekonomija u svetu, nevedene predrasude su posebno ilustrativan primer do koje mere nerazumevanje i olako etiketiranje drugih kultura može biti kratkovido.

Jedan isti narod u razmaku od samo jednog veka se u očima drugih potpuno “preobratio”.

Japanci su bili lenji, svojeglavi, emotivni, lakomisleni i bez ikakvih planova za budućnost.

Danas su mravi-radilice, odani kolektivu, uzdržani u iskazivanju emocija, štedljivi i previše isplanirani.

Nemci su bili nemarni, preterani individualisti, impulsivni, glupi, nepošteni i nedisciplinovani. Danas su sinonim za efikasnost u poslu, međusobnu saradnju, racionalnost, pamet, privrženost zakonu i disiciplini, piše časopis Biznis&Finansije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar