Foto:Promo/Cupra

Volkswagen Grupa saopštila je da će uvoziti automobile proizvedene u Kini na evropsko tržište. Nemačka kompanija je navela limitirane proizvodne kapacitete u Evropi kao razlog uvoza vozila iz najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Ovo nije prvi put da evropski proizvođač uvozi vozila iz Kine radi prodaje na Starom kontinentu. To su uradili i BMW i Renault sa modelima iX3 i Spring. Što se Volkswagen Grupe tiče, za početak će se iz Kine uvoziti nadolazeća proizvodna verzija modela Cupra Tavascan.

Foto:Promo/Cupra

„Anhui fabrika je postrojenje sa odgovarajućim kapacitetom i tehnologijom za planiranje proizvodnje“, navodi se u saopštenju Volkswagena. Nemački proizvođač je dodao da nema planove za uvoz drugih modela iz Kine.

Krosover Cupra Tavascan, koji je najavljen kao električni koncept 2019. godine, zvanično je deo plana proizvodnje i njegov početak prodaje u Evropi se očekuje 2024. Postavljen je na MEB platformu VW Grupe, koja je takođe osnova i za Volkswagenovu električnu familiju ID. Cupra je početkom godine delimično otkrila izgled serijskog modela Tavascan, tokom premijere redizajniranih Formentora, Borna i Leona.

Foto:Promo/Cupra

U međuvremenu, Cupra uveliko testira prototipe Tavascana. Baš kao i koncept, i serijska verzija ovog modela će imati dva elektromotora sa više od 300 KS u najsnažnijoj varijanti. Druge verzije pogonskog sistema će biti dostupne, ali se svakako očekuje da će Tavascan postati najsportskiji električni krosover u gami Volkswagen Grupe.

Cupra Tavascan će se proizvoditi u fabrici Anhui, koja je treće postrojenje Volkswagen Grupe u Kini gde se sklapaju automobili na MEB platformi.

Bonus video: Vozili smo SUV za kojim su svi poludeli – Cupra Formentor

Komentari

Svi komentari (0)