Vlasnik zanimljivog vozila pred vama je „Doktor za Citroen“

Auto 27. jun. 202117:30
Podeli:
Foto:Miloš Nikodijević

Gotovo da ne postoji Citroën A Serije kom jedna novobeogradska garaža nije pružila privremeno utočište, dok je par spretnih ruku lečio svaki kvar, dečiju bolest, ili pak oživljavao Citroëne koje su mnogi olako otpisali. Davor je tako postao mnogo više od majstora - i sam zaljubljenik u A Seriju, on je prijatelj, podrška i nezamenljiv deo regionalne scene. Danas, došao je red da predstavimo čoveka zbog kog mnogi Spačeci i dalje voze.

Davor je u svet Spačeka ušao pukim slučajem, kada je zapuštenu Dijanu nasledio od brata: „Automobil je bio polupan, pa sam morao da ga sređujem, ali mi se nije sviđao. Nisam voleo oblik, taj motor, mala brzina, što je hladno zimi… Međutim, na nagovor drugova, otišao sam na Ušće, gde su se održavali sastanci članova YUAS kluba. To je bilo u avgustu 1991. godine i taj prvi susret sa njima je bio preloman.“

Foto:Miloš Nikodijević

Zavolevši zaljubljenike u A Seriju, Davor je zavoleo i svoj automobil, otkrivši već tada da je zajednica najveći i najvažniji deo iskustva imanja tih Citroëna. Klupske kolege su ga tada ubedile da zameni Dijanu Spačekom, što je on ubrzo i uradio.

Sa rastućim iskustvom u samostalnim popravkama, Davor je sve više priticao u pomoć drugim članovima kluba. „Malo po malo, tokom godina, to je iz hobija preraslo u zanimanje. Eto, sada trideset godina radim na A Seriji bez prestanka“, kaže Davor.

U tri decenije, kroz Davorove ruke je prošlo nebrojeno Spačeka, a najsvežiji primerak kog je namenio sebi je blago modifikovani 2CV AK400 iz 1974. godine. Sveže registrovanog, izveli smo ga u prvu vožnju nedaleko od Davorove radionice. Iako je na ulicu izašao tek sada, ovaj Spaček je kod Davora preko dvadeset godina.

Foto:Miloš Nikodijević

„Ipak, i dalje planiram da ga koristim za putovanja i susrete.“ Dugotrajni proces restauracije bio je podeljen u nekoliko faza, a prva je trajala čak deset godina i Davor ju je nazvao periodom čekanja: „Prvo sam čekao da se smislim, a sledećih deset godina je ona polako trajala i sigurno će trajati i dalje jer uvek ima šta da se doda i popravi.“

Celokupunu zanimljivu priču o Davoru i njegovom vozilu, pročitajte ovde.

Izvor: Autoslavia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar